• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Himalájská campa cestovní, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g kroupy ječné

Postup přípravy receptu

1
Den před mletím vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru, podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Namočit nejméně na 2,5 hodiny, lépe na 8-12. Po vyprání krup v poslední vodě a slití vody rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (250 g/plech). Sušit nejlépe na slunci, 8-16 hodin do sucha, až kroupy nelepí.
2
Pražit za denního světla. Dávku suchých krup 250-360 g nasypat na suché rozehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným až středním ohřevem 25-35 minut. Lze přikrýt ze začátku na 10-15 minut pokličkou. Občas míchat, sledovat barvu prachu a krup na dně. Dobře vyprané kroupy nelepí. Po 15-20 minutách, až znatelně mírně zhnědne prach i některé kroupy nebo až začnou kroupy slyšitelně pukat, sledovat páru vysráženou na pokličce. Po skončení pocitu vůně vlhké páry a začátku pečené vůně vysypat kroupy stranou a nechat zchladnout 20-30 minut podle množství. Nechat chladnout rozprostřené, znovu na plechu na pečení. Zmenšení hmotnosti asi 10%.
3
Umlít na více průchodů na šrotovníku, postupně na menší částice. Výslednou hrubou mouku lze použít do různých receptů bez nutnosti tepelné úpravy. Lze usušit mouku proto plesnivění na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Použít stejnou nádobu jako pro pražení. Doba před zhnědnutím campy u dna je 8-10 minut. Nechat vychladnout.
4
Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Přilitím (vařící) vody 600 ml, osolením a odstátím 15 minut vznikne hustá kaše. Výhodou je snadná příprava.
5
Poznámka autora receptu: Názvy zamba, tsampa, ahoren, arkul, gorio, gofio, etiopsky besso, roasted barley flour, ječné pražmo, ječná pražma. Obdobné, bez namočení, v antice řecky álphita. Obdobné kama, talkkuna, tolokno. Uvařeno na kaši-Gofio escaldado, escaldón. Kaše s mlékem Gofio con leche. V okolí Himálaje míchají campu, černý čaj a přepuštěné máslo. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Kaši (jham-thoo) s 420 ml vařící vody lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb. Osolený je obsah konzervy. Jsou postupy vyprání a krátkého namočení i krátkého sušení (2,5-3 h.). Pražení je také kratší. Horší je pocit zažití zalité kaše. Bez namočení krup je vyšší podíl kyseliny fytové, po jídle následují delší silnější pocity zažití campy. Proto je nutný delší postup.
6
Poznámka 2: Pomalé pražení je vhodnější pro světlý výsledek. Při vysrážení velkého množství vody na pokličce je silnější ohřev vyžadující větší pozornost. Jinak hrozí rychlé pražení za 15 minut, s velmi tmavým výsledkem. Může jít až o upražení a spálení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Campa pa (falešný marcipán), základní recept

Campa pa (falešný marcipán), základní…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové na houbách

Vepřové na houbách

Piškotové těsto

Piškotové těsto

Krakonošův dlabanec

Krakonošův dlabanec

Celerová pomazánka II.

Celerová pomazánka II.

Dresing hami mňami

Dresing hami mňami

Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Ledový salát s cherry rajčátky a…

Fazolková omáčka

Fazolková omáčka

Syrečková pomazánka II.

Syrečková pomazánka II.

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a jarní cibulkou

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a…

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
34
Klasické lečo
Klasické lečo
32
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…

Zajímavé články

Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které musíte zkusit!
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které…
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
AHA.cz Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Ženy.cz Zapomeňte na předraženou kosmetiku. Tenhle zázrak na pupínky máte pravděpodobně doma

Zapomeňte na předraženou kosmetiku. Tenhle zázrak na pupínky máte pravděpodobně doma

Blesk.cz Vladimír Polívka šokoval fanynky: Radikální proměna

Vladimír Polívka šokoval fanynky: Radikální proměna

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

Další doporučené recepty:

Hermelínový salát
Hermelínový salát
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát se smetanou
Hermelínový salát se smetanou
Hladká Ančka
Hladká Ančka
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí s těstovinami
Hlávkové zelí s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact