• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Himalájská campa cestovní, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g kroupy ječné

Postup přípravy receptu

1
Den před mletím vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru, podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Namočit nejméně na 2,5 hodiny, lépe na 8-12. Po vyprání krup v poslední vodě a slití vody rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (250 g/plech). Sušit nejlépe na slunci, 8-16 hodin do sucha, až kroupy nelepí.
2
Pražit za denního světla. Dávku suchých krup 250-360 g nasypat na suché rozehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným až středním ohřevem 25-35 minut. Lze přikrýt ze začátku na 10-15 minut pokličkou. Občas míchat, sledovat barvu prachu a krup na dně. Dobře vyprané kroupy nelepí. Po 15-20 minutách, až znatelně mírně zhnědne prach i některé kroupy nebo až začnou kroupy slyšitelně pukat, sledovat páru vysráženou na pokličce. Po skončení pocitu vůně vlhké páry a začátku pečené vůně vysypat kroupy stranou a nechat zchladnout 20-30 minut podle množství. Nechat chladnout rozprostřené, znovu na plechu na pečení. Zmenšení hmotnosti asi 10%.
3
Umlít na více průchodů na šrotovníku, postupně na menší částice. Výslednou hrubou mouku lze použít do různých receptů bez nutnosti tepelné úpravy. Lze usušit mouku proto plesnivění na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Použít stejnou nádobu jako pro pražení. Doba před zhnědnutím campy u dna je 8-10 minut. Nechat vychladnout.
4
Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Přilitím (vařící) vody 600 ml, osolením a odstátím 15 minut vznikne hustá kaše. Výhodou je snadná příprava.
5
Poznámka autora receptu: Názvy zamba, tsampa, ahoren, arkul, gorio, gofio, etiopsky besso, roasted barley flour, ječné pražmo, ječná pražma. Obdobné, bez namočení, v antice řecky álphita. Obdobné kama, talkkuna, tolokno. Uvařeno na kaši-Gofio escaldado, escaldón. Kaše s mlékem Gofio con leche. V okolí Himálaje míchají campu, černý čaj a přepuštěné máslo. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Kaši (jham-thoo) s 420 ml vařící vody lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb. Osolený je obsah konzervy. Jsou postupy vyprání a krátkého namočení i krátkého sušení (2,5-3 h.). Pražení je také kratší. Horší je pocit zažití zalité kaše. Bez namočení krup je vyšší podíl kyseliny fytové, po jídle následují delší silnější pocity zažití campy. Proto je nutný delší postup.
6
Poznámka 2: Pomalé pražení je vhodnější pro světlý výsledek. Při vysrážení velkého množství vody na pokličce je silnější ohřev vyžadující větší pozornost. Jinak hrozí rychlé pražení za 15 minut, s velmi tmavým výsledkem. Může jít až o upražení a spálení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Campa pa (falešný marcipán), základní recept

Campa pa (falešný marcipán), základní…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Švestkový koláč II.

Švestkový koláč II.

Jablkový krémeš

Jablkový krémeš

Lilkové koláčky

Lilkové koláčky

Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou

Jitrnice se zelím, bramborem a…

Zapečené kuřecí s rajčaty

Zapečené kuřecí s rajčaty

Rizoto se slaninou a žampiony

Rizoto se slaninou a žampiony

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Ořechové řezy s vločkami

Ořechové řezy s vločkami

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

81
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
81
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
59
Francouzský dresing
Francouzský dresing
34
Krkovice zapečená s cibulí a sýrem
Krkovice zapečená s…
25
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Muž roku 2025 jako velkolepá show: Roztančená Řandová s Pokornou i rozesmátá Sedláčková s Dolinovou!

Muž roku 2025 jako velkolepá show: Roztančená Řandová s Pokornou i rozesmátá Sedláčková s Dolinovou!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

Další doporučené recepty:

Hermelínový salát
Hermelínový salát
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát se smetanou
Hermelínový salát se smetanou
Hladká Ančka
Hladká Ančka
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí s těstovinami
Hlávkové zelí s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact