g
parmská šunka
nebo schwarzwaldská či pršut (lze použít i uzenou šlaninu)
pepř mletý
strouhanka
česneková pasta
olej
na smažení
4
plátek
chleba
(nebo 8 - 10 plátků veky)
Postup přípravy receptu
1
Sýry si pokrájíme na malé kousky a dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou šunku, papriku, pokrájenou bílou část z malých jarních cibulek, vejce, pepř a vše dobře promícháme. Podle toho jakou má směs konzistenci přidáme strouhanku, kterou vše zahustíme do požadované hustoty, aby netekla, ale dala se snadno rozetřít.
2
Plátky chleby si přepůlíme, potřeme česnekovou pastou nebo rozetřeným česnekem) dle chuti a pak sýrovou směsí. Chleby potřenou stranou položíme do strouhanky, jemně přitlačíme, přebytečnou strouhanku opatrně oklepneme a dáme smažit do teflonové pánve s troškou rozpáleného tuku dozlatova z obou stran. Pokud použijeme úplně čerstvý chléb (veku), stačí ho osmažit jen ze sýrové strany.
3
Podáváme s čerstvou zeleninou, zeleninovým salátem... a posypeme zelenou natí z cibulky.
4
Sůl většinou není třeba a nebo jen mírně, sýry se slaninou jsou již slané!
5
Místo česnekové pasty můžeme použít hořčici dle chuti: polotučná, dijonská...