Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou.
2
V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550 ml vody k varu, osolíme ji. Namočenou kukuřičnou mouku promícháme a přelijeme do vařící vody, mícháme lžící. Pomalu ohříváme, občas zamícháme a vaříme asi 1 minutu. Konec varu poznáme podle bubliny na hladině. Kaši lze naředit po uvaření vodou (zmizí stopa na hladině po zamíchání).
3
Uvařenou kaši rychle nalijeme do hlubokého talíře se širokým okrajem,. Přídáme šmolc a po rozpuštění promícháme, mimo okraje kaše u kraje talíře. Zakryjeme proti osychání velkou miskou a necháme chladnout 12 - 15 minut. Kaše pozvolna ztuhne. Vysráženou vodu z misky vyklepet mimo kaši.
4
Poznámka autora receptu: Jiné názvy jsou goralská kaše, kačamak, bakardan, pura. Lze doplnit volitelně 60 g žlutého hrachu nebo malých fazolí. Uvařit ji lze i z polohrubé mouky - má hustší konzistenci a je citlivější na teplo a postup vaření. Při vaření jde postupovat podle bublání. První - promíchat na stejnou hustotu. Druhé - var celého objemu. Lze přidat šmolc pro rozpuštění. Třetí - naředit na konečnou hustotu (stopa po zamíchání lžicí na hladině). Kaši lze jíst i ztuhlou - podle obsahu vody. Postačí ji prohřát po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu 4 - 5 hod. Je možné vařit i s menším množstvím vody - kaše je pak podstatně hustší po uvaření a vychladnutí.