• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g kukuřičná mouka hrubá
    • 850
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička máslo i šmolc, ghee

Postup přípravy receptu

1
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou.
2
V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550 ml vody k varu, osolíme ji. Namočenou kukuřičnou mouku promícháme a přelijeme do vařící vody, mícháme lžící. Pomalu ohříváme, občas zamícháme a vaříme asi 1 minutu. Konec varu poznáme podle bublin na hladině. Kaši lze naředit po uvaření vodou (zmizí stopa na hladině po zamíchání).
3
Uvařenou kaši rychle nalijeme do hlubokého talíře se širokým okrajem,. Přídáme šmolc a po rozpuštění promícháme, mimo okraje kaše u kraje talíře. Zakryjeme proti osychání velkou miskou a necháme chladnout 12 - 15 minut. Kaše pozvolna ztuhne. Vysráženou vodu z misky vyklepet mimo kaši.
4
Poznámka autora receptu: Jiné názvy jsou goralská kaše, kačamak, mamalyga, bakardan, cornmeal mush, cornmeal porridge, hasty pudding, kaguyjy, masamorra, mazamorra, močnik, peto, puliszka, pura, sofkee, sofkey. Sladká varianta indian cornmeal pudding. Grits, mouka z nixtamalizované kukuřice. Uji, wimbi může být fermentované. Lze doplnit volitelně 60 g žlutého hrachu nebo malých fazolí. Uvařit ji lze i z polohrubé mouky - má hustší konzistenci a je citlivější na teplo a postup vaření. Při vaření jde postupovat podle bublání. První - promíchat na stejnou hustotu. Druhé - var celého objemu. Lze přidat šmolc pro rozpuštění. Třetí - naředit na konečnou hustotu (stopa po zamíchání lžicí na hladině). Kaši lze jíst i ztuhlou - podle obsahu vody. Postačí ji prohřát po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu 4 - 5 hod. Je možné vařit i s menším množstvím vody - kaše je pak podstatně hustší po uvaření a vychladnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřičná mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Grilovaný losos

Grilovaný losos

Srbská směs (nejen) na topinky

Srbská směs (nejen) na topinky

Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Náchodská krkovička

Náchodská krkovička

Bramborové noky s kuřetem a zelím

Bramborové noky s kuřetem a zelím

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

Brokolicové nebo květákové lívance

Brokolicové nebo květákové lívance

Hermelín / Camembert v listovém těstě

Hermelín / Camembert v listovém těstě

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

47
Cukrové motánky - cukroví pro všední den
Cukrové motánky -…
32
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
31
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
28
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
24
Přírodní řízek
Přírodní řízek

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Alena Sehnalová (76), Růžena z Hoří, má panenko, přiznává: Milovala jsem Formana!

Alena Sehnalová (76), Růžena z Hoří, má panenko, přiznává: Milovala jsem Formana!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Havířská česnečka
Havířská česnečka
Havlův burgundský guláš
Havlův burgundský guláš
Hazelnut hurricane
Hazelnut hurricane
Helča kuře
Helča kuře
Hemenex v paprice
Hemenex v paprice
Hermelín / Camembert v listovém těstě
Hermelín / Camembert v listovém těstě
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact