• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g kukuřičná mouka hrubá
    • 750
      ml voda dle potřeby
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička máslo i šmolc, ghee

Postup přípravy receptu

1
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou.
2
V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 350 ml vody k varu. Namočenou kukuřičnou mouku promícháme a přelijeme do vařící vody, mícháme lžící proti vzniku žmolků. Vodou 100 ml vypláchneme nádobu po namočení, přilejeme do hrnce. Pomalu ohříváme, rozsypeme sůl na hladině, promícháme. Občas zamícháme a vaříme asi 1 minutu. Konec varu poznáme podle kráterů od bublin na hladině. Kaši lze naředit po uvaření vodou (zmizí stopa na hladině po zamíchání).
3
Uvařenou kaši rychle nalijeme do hlubokého talíře se širokým okrajem,. Přídáme šmolc a po rozpuštění promícháme, mimo okraje kaše u kraje talíře. Zakryjeme proti osychání velkou miskou a necháme chladnout 12 - 15 minut. Kaše pozvolna ztuhne. Vysráženou vodu z misky vyklepet mimo kaši.
4
Poznámka autora receptu: Jiné názvy jsou goralská kaše, kačamak, mamalyga, bakardan, cornmeal mush, cornmeal porridge, hasty pudding, kaguyjy, masamorra, mazamorra, močnik, peto, puliszka, pura, sofkee, sofkey. Sladká varianta indian cornmeal pudding. Grits, mouka z nixtamalizované kukuřice. Uji, wimbi může být fermentované. Lze doplnit volitelně 60 g žlutého hrachu nebo malých fazolí. Uvařit ji lze i z polohrubé mouky - má hustší konzistenci a je citlivější na teplo a postup vaření. Při vaření jde postupovat podle bublání. První - promíchat na stejnou hustotu. Druhé - var celého objemu. Lze přidat šmolc pro rozpuštění. Třetí - naředit na konečnou hustotu (stopa po zamíchání lžicí na hladině). Kaši lze jíst i ztuhlou - podle obsahu vody. Postačí ji prohřát po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu 4 - 5 hod. Je možné vařit i s menším množstvím vody - kaše je pak podstatně hustší po uvaření a vychladnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kukuřičná placka, základní recept

Kukuřičná placka, základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřičná mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mexické "Guacamole"

Mexické "Guacamole"

Pampeliškový med II.

Pampeliškový med II.

Lívance a la Jamie Oliver

Lívance a la Jamie Oliver

Piškotová roláda podle Lidušky

Piškotová roláda podle Lidušky

Čoko cupcakes

Čoko cupcakes

Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

Jogurtová buchta s borůvkami

Jogurtová buchta s borůvkami

Kuřecí (králičí) maso pečené na žampionech

Kuřecí (králičí) maso pečené na…

Kuřecí srdíčka - pečená

Kuřecí srdíčka - pečená

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

85
Salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem
Salát z rýžových nudlí s…
70
Masové kostky s bedlovou omáčkou
Masové kostky s bedlovou…
49
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
41
Tagliatelle se šunkou a sýrem
Tagliatelle se šunkou a…
40
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Sraz hvězd před Slavíky: Vdovec Margita s blondýnkou! A souboj dekoltů

Sraz hvězd před Slavíky: Vdovec Margita s blondýnkou! A souboj dekoltů

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Havířská česnečka
Havířská česnečka
Havlův burgundský guláš
Havlův burgundský guláš
Hazelnut hurricane
Hazelnut hurricane
Helča kuře
Helča kuře
Hemenex v paprice
Hemenex v paprice
Hermelín / Camembert v listovém těstě
Hermelín / Camembert v listovém těstě
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact