Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.
2
Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.
3
Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený, je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel ještě jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
julka
|13. 1. 2017 12:37
daj 2-3 lyžice strúhanky a nemusíš sa trápiť s chlebovou kôrkou :-)
julka
|13. 1. 2017 12:35
Tento recept som robila už 2x, je vynikajúci. Jeho chuť sa na nič nepodobá, je to unikát :-) Prvýkrát som nedala šľahačku, teraz som dala pol kelímku na zjemnenie, keďže chuť bola veľmi intenzívna. Namiesto chlebovej kôrky som dala 2-3 lyžice strúhanky. Zemiak ani múku som nedávala, guláš už bol dosť hustý so strúhankou. Chuť skvelá, fantastická, mám ho medzi svojimi obľúbenými receptami, určite ho zopakujem. Podávala som ho s tarhoňou :-P
mirek
|7. 6. 2014 15:15
:-(
Gaius Julius Caesar
|20. 5. 2014 15:51
Běž do háje, tenhle blevajz silně odpovídá kořalovi a vlastizrádci Vendelínovi Veškrnovi. Jdu blejt, velebnosti. :-( :-( :-(
Ferdish
|29. 11. 2013 13:29
Môže to byť chutné? Netuším, za ten zoznam surovín by som vysolil také peniaze, že by sa mi ten pokus s neistým výsledkom pravdepodobne neoplatil. A hlavne, že medzi surovinami je aj soľ, ale v postupe sa nepoužije resp. nie je spomenuté, kedy jedlo treba osoliť. Keď to Hejma varil u Babicu, tiež ten guláš vôbec nesolil, ale kam sa potom podelo známe "bez soli to nejde"? :-)
Di
|22. 9. 2013 08:31
Nejdřív měř, potom řež! Tím myslím nejdřív zkus uvařit a potom suď, takhle je to o ničem! Kdo je zvyklý vařit jen jednoduchá jídla typu knedlo zelo nebo řízek se salátem, nemůže tenhle rafinovaný pokrm ocenit a už vůbec ne podle receptu!! :-\
libereckepodsveti
|11. 9. 2013 15:53
Podle receptu mám pocit, že pan Havel nevařil jídlo, ale zbraň hromadného ničení.
Nebo se holt jen nechal inspirovat pejskem a kočičkou když vařili dort..
Mike
|13. 6. 2013 17:09
Napadlo vás někoho, že je to opravdu tak akorát na rychlé vyprázdnění střev??
Už dlouho jsem se na něj chystala, včera konečně vyzkoušela s drobnými úpravami. Místo hovězího jsem použila libové vepřové plecko, zapomněla na jalovec. Dodržela jsem odležení a šlehačku lehce ušlehanou přidala až druhý den. Bylo to fakt vynikající. Guláš to sice není, je to spíš něco k bourgignonu, ale výborné. Jen velmi opatrně s citronovou kůrou, jak již tady bylo zmíněno. Rozohodně doporučuji a hodnotím 1. Díky za recept.
Jana Votockova,Rokytnice n. J.
|30. 5. 2012 16:52
Je opravdu uzasny..zase neco jineho.Jen pozor s tou citroovou kurou.Varila jsem ho s laskou pro sveho Mazlika :-)
Linda H.
|29. 12. 2010 13:41
Udělali jsme ho přesně podle návodu, nechali den rozležet...Z té směsice chutí jsme v rozpacích, do guláše to má opravdu daleko, spíš k té svíčkové. Pochutnali jsme si, to jo, ale osobně bych do toho nedala příště tolik nastrouhané kůry, ta přebila chuť ostatních surovin. Jinak hodnítím jako zajímavé jídlo ;-)
marie nezlakova
|15. 3. 2009 15:53
Když jsme měli v sobotu k obědu,ptali se mě doma co prý že to je?Řekla jsem že,, HAVLÁK,,protože ke guláši to má daleko a ke svíčkové taky.Ale můžu říct,že jedlé to teda bylo!Měli jsme jen s domácím chlebem,a tu šlehačku jsem nalila neušlehanou.Dělala jsem z poloviční dávky,protože jsem se bála výsledku a nakonec mě to mrzelo,protože bych ráda ochutnala jaký je po rozležení(smůla).
Klára Keselyova
|13. 3. 2009 11:36
Tento guláš je vynikajúci. Recept mám asi 5 rokov od švragrinej z Týnca nad Sáz.. Tam som ho jedla prvý krát. Môžem doporučiť.
marie nezlakova
|13. 3. 2009 09:10
Vypadá to vážně jako od pejska a kočičky.Že bych zaexperimentovala?Ingredience nevypadají špatně-jen ta kombinace?!Ale řízek s knedlíkem a zelím jsme už taky vyzkoušeli,a špatné to nebylo!
Honza
|22. 8. 2007 23:54
Vyzkoušel jsem na dávce pro 19 lidí. Mělo to úspěch, je to dobré, ale guláš to rozhodně není. Trochu bych zpochybnil tu šlehačku na závěr -udělala z toho opravdu svíčkovou.
Petr
|30. 12. 2006 17:58
nedalo se to jíst !!!
Zdenek Hamšík
|9. 10. 2006 10:12
vařil jsem ho.Je to vynikající chutově vyzrálé řekl bych že tu existuje podobnoost se svíčkovou....
Dana
|6. 9. 2006 09:58
Děkuji milé dámy za radu. Až vyzkouším, dám vědět.
Di
|5. 9. 2006 15:45
Milá jmenovkyně, je to opravdu jenom z jednoho krajíce.
Alena Hanusová
|5. 9. 2006 14:53
To by bylo trochu moc :o)Je myšleno z jednoho krajíce...Recept stojí za vyzkoušení!
Dana
|5. 9. 2006 13:56
Mohla bych poprosit o přiblížení pojmu 1 chlebová kůrka? Já to pochopila jako kůrka z jednoho celého bochníku chleba. Je to správně? Vypadá to dobře a určitě vyzkouším.
Alena Hanusová
|4. 9. 2006 18:08
Já mám tento recept už dva roky od tchýně a patří k mým nejoblíbenějším. Je to super !!!! Dělám i pro vzácné návštěvy. Určitě vyzkoušejte!
Airan
|4. 9. 2006 16:21
Gulas vypada rozhodne zajimave, dekuji za recept.
Di
|4. 9. 2006 13:55
Myslím, že jsem ho kdysi opsala z jednoho z prvních exemplářů časopisu Novy, už nevím jak se jmenoval. Vyzkoušela jsem ho už několikrát a rozhodně nelituju.
Jaroslava Oumarová
|4. 9. 2006 12:29
Tenhle recept mám vystřižený z nějakého časopisu a od té doby se chystám, že ho zkusím. Díky za připomenutí.