S víceméně stejnou náplní to byla lahůůůůůdka <3 <3 <:-) , jen se nesmí nechat dlouho, aby nebyla moc mokrá bageta nebo dělat z pravé veky.
Fantazie!!!1*.Také jsem připravovala ještě jiné,s různými obměnami.
Věděl jsem že to nevydržím do Silvestra!!! Plnil jsem rohlíky, měly úspěch. Jeden jsem prohnal mrazákem, potom 2minuty při 120st.C (křupavý obal)-takže problém přepadových návštěv vyřešen. Čím větší kusy barevných složek, tím pěknější. ... Část másla jsem nahradil Apetittem, ale pořád se mi plnka zdá moc tučná. V rohlíku to bylo ještě únosné, ale ve vece jí bude více, tak nevím...? Příště zkusím veku-nastavit střídkou podle Danky. Ta mě inspirovala dát do středu veky rohlík, nebo žeby Harlekýnský rohlík? Vyzkoušíme-uvidíme.
Máte problémy s plněním rohlíků? Zkuste je rozkrojit podélně shora dolů, ale nedokrojit až na podložku. ... Nelíbí se vám mozaika na řezu? Co jde (uzeniny, okurky, sýr) nakrájejte na hranolky a můžete si vyskládat třeba Mikimause nebo toho přitroublého medvěda. Použijete-li párčičky a syrečkové tyčinky můžete si vyskládat krásné voňavé kytinky ...
Měl jsem za to, že Sandtnerku(1939) mám v malíčku, ale toto mi ušlo (možná proto že je uvedeno jako "Harlekýnský chlebíček". Takže vřelé díky, jen co si dám další AD tak na Silvestra omráčím přátele...
Na manželove narozky (tzv.panskou jízdu) jsem plnila menší bagetky, vícezrnné i obyčejné rohlíky sýrovou plnkou (pomazánkové máslo, měkký i tvrdý sýr, salám, skoro celá sklínka křenexu, červená paprika, pažítka a vydlabaná střídka). Výsledek - všichni chválili, obdivovali. Na talířkách manžel z nakrájených rohlíků a bagetek dělal pyramídy. Jak popisuje Marsí, rohlíky jdou krásně vařečkou vydlabat. Jenom konce musíte pochopitelně odkrojit a pak střídku koncem vařečky vytlačovat ven. Náplň doporučuji hutnější a barevnou. Jednou jsem rohlíky plnila vlašákem a nedaly se krájet. Rohlík byl od majonézy navhlý a náplň z něho vytékala ven. Se sýrovou pikantní pomazánkou to bylo v pohodě. Náplň držela pohromadě.Doporučuji krájet dlouhým zoubkovatým nožem. Simčo, dík za inspiraci a dávám 1.
Mně se to právě naopak i vzhledově velmi líbí. Když se to umí dobře udělat, dát dobrá, pestrobarevná náplň, tak je to super. Moje kamarádka plní veky na několik způsobů a je to fakt bomba.
Takto upravenou veku znám již spoustu let.Recept jsem získala od své švagrové.Také jsem zkoušela jen jednou a nijak nás to nenadchlo.Chuťově dobré (záleží samozřejmě na náplni), ale vzhledově nevýrazné.Jako pohoštění pro návštěvy nic moc.
Mna to nejak zvlast neoslovilo. Skusila som urobit raz a stacilo. Myslim si, ze syrove rolady su na chut i vzhladovo zaujimavejsie.
Tuto dobrotu dělám snad od té doby co Simča recept vložila a s úspěchem u mého syna a mladší dcery.Ti ze všech dobrot vybírají vždy tedy i na velikonoce jen slané dobroty.Teď si budu vždy představovat Marsí jak cpe ty rohlíky :-))Moc by mě zajímalo co podává na velkonoce anomym ???
Anonyme - to jsem nepochopila, proč by to nikdo neocenil.... Jako že to není tak dobré, jako jiné velikonoční dobroty? Nebo že je tolik dobrot, že to zanikne?
Lidko..zkus takové ty krátké bagetky a nebo velké celozrnné rohlíky, s těmi je to taky moc dobré..:-)) milý Anonyme..nemyslím, že by to byl špatný nápad udělat to na velikonoce, že to nikdo neocení..naopak, něco malého,slaného si myslím, že každému pojede více než zákusky, koláče a pod...:-)to je zase moje zkušenost..:-)
na velikonoce radsi nezkouset , nikdo to neoceni :D
na velikonoce radsi nezkouset , nikdo to neoceni :D
Marsí dost dobře si tě dovedu představit :-))) Ale v každém případě vyzkouším na velikonoce, chtělo by to tlusté rohlíky.Tak ahoj děkuji za radu.
Janko Kutačová, bagetky jsou taky super....LUDMILKO...ty rohlíky proháním vařečkou, kdyby jsi mně viděla, nasmála by jsi se..:-)) ono to vypadá, že to nejde naplnit, ale jde, normálně co nejmenší kávovou lžičkou(ne všechny jsou stejné) to tam láduju co se do toho vejde, ono se to tam napasuje samo a dělám to z jedné i z druhé strany. Taky to jde (pokud náplň není příliš hustá) dát to do cukrářského pytlíku se špičkou a nastříkat to tam jednou i druhou stranou..:-)
Také plním rohlíky, podélně je rozkrojím, vydlabu střed, do kažké půlky dám tolik náplně, aby nepřesehovala kraje rohlíku a slepím. Potom zabalím do potravinové fólie a dám na několik hodin do lednice.
Marsí můžeš mi napsat jak plníš ty rohlíky ? Musí to vypadat úžasně, vydlabat to ještě beru, ale jak tam nacpu tu náplň, to fakt nevím.Lída
Marsí..Teď jsem měla narozeniny a použila jsem skoro tu samou náplň.Nebyly veky,tak jsem koupila bagety a naplnila sýrovosalámovou pomazánkou.Pro barvu jsem dala kapii a hrášek.Moc dobré a menší do ruky.o)
Tuhle veku miluju, je super! A umím ji sám heč!! .-))
No jestli spíš J. P. nemá problém s ručičkama :-) Je to velká dobrota. Akorát někdy nedávám sardel, kapary, pistácie a dělám to trošku obyčejnější. Ale chutné a pěkné vzhledově je to vždy :-) I když to udělá má jedenáctiletá dcera :-)
J.P...pokud Vám nechutnalo, klidně zkuste veku naplnit něčím jiným. Já takto plním rohlíky, pravda je to trochu pracnější, ale jako jednohubky vypadají krásně, Dělám sýrovou plnku- měkký sýr,strouhaný tvrdý sýr, máslo, trochu pomazánkového másla, šunku, stroužek česneku a červenou papriku pokrájenou na drobno, může se přidat i pro barvu nakrájená pažitka, pak to oku lahodí i dobře chutná. A opravdu je dobré krájet to pořádně ostrým nožem a nejlépe pilkovým, jak už tady bylo psáno.
Tuto veku připravuji také, naplnit se může čímkoliv a je to výborná věc, protože si ji můžete připravit předem a když přijde návštěva pouze nakrájíte a je hotovo. Každý chvilku kouká, jestli nepodávám suchou veku, ale pak jsou překvapení. Většinou má úspěch.
Nám to nechutnalo,drolilo se to a ani to pěkně nevypadá.
Veku jsem naplnila podle Gábiny, docela rychlo zmizela, skvělá.
Ivano, moc se omlouvám, nějak jsem přehlídla dotaz. A současně děkuji Paulovi, jehož odpověď mne upozornila, že jsem asi něco přehlédla.... Jinak já měla vždy kapary v slaném nálevu, ale pokud upravíte ty v octě tak jak píše Paul, určitě se mohou použít také.
Kapary v jakémkoliv nálevu vyndáte ze skleničky, dáte do studené vody na 10-15 minut a jak vinný ocet tak slaný nálev se vylouží. Vyndat ze studené vody, dát na malé sítko a přejít ještě pod studenou vodou. Pak nakrájet a použít podle receptu.
Byla výborná, sardelové máslo tomu dodá ty správné grády! Z uzenin jsem dala jenom jeden druh salámu a máslo nastavila pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Všechno pěkně drželo pohromadě a chutnalo bezvadně, no prostě jsem zkusila něco nového, co se osvědčilo!
Nějak jsem s tím neměla problém (viz foto), použila jsem pilkový nůž, takže jsem na veku nepotřebovala tlačit, ale "pilovala" jsem sem-tam. Pokud si pamatuji, tak jsem si veku položila na prkenko tak, že řez vekou byl svisle a pak jsem krájela - s vylézáním náplně nebyl problém. Přeji pevné nervy a dobrou chuť....
Docela by mě zajímalo, jakým způsobem veku, či rohlíky krájíte. Dělala jsem to minulý týden pro přátele, kteří přišli na oslavu mého svátku a myslela jse, že to všechno hodím do koše. vydlabat a naplnit to šlo skvěle, pak jsem to na 3 hodiny zabalila do alobalu a když jsem to chtěla rozkrájet byla to naprostá katastrofa. Náplň byla všude , jen ne ve vece
Já jsem měla kapary ve slaném nálevu, nevím, zda ty v octě nejsou moc kyselé. Když tak je možná opláchnout? Nevím, nemám s nimi zkušenost....Omlouvám se za opožděnou odpověď, byla jsem týden v nemocnici :-(
já jsem veku vydlabala vcelku, do náplně jsem přidala pomazánkové máslo, 2 vejce natvrdo, Herkules na kostičky, kapii, křen a vydlabanou střídku nakrájenou na malé kousky. Pak jsem veku naplnila a druhý den jsme jí celou slupli. Bylo to moc dobré a vypadalo to také velmi hezky na řezu.
Takto vydlabanou veku plním různými pomazánkami, přidávám různou zeleninu a bylinky. Je to výborné pohoštění, hlavně se připraví den předem a když přijde návštěva jen se nakrájí a je hotovo. Zkoušela jsem i s rohlíky a měli jsem pěkné netradiční jednohubky.
Jaké používáte kapary? Já jsem sehnala jen kapary ve vinném octu, nebo mají být ve slaném nálevu? Díky