Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte vodou, přidejte koření, sůl, 2-3 kolečka omytého citrónu, případně lžičku octa. Maso duste nebo pečte v troubě. Když je maso měkké, vyjměte je i koření a zbylou šťávu s rozvařenou zeleninou zahustěte moukou. Promíchejte na ohni, zalijte vodou a povařte. Pak rozmixujte, vraťe do hrmce a znovu povařte. Dochuťe solí a hořčicí.
Navzdory předpisům EU konzumujte až druhý nebo třetí den, kdy se jídlo proleží a chutě propojí. Potom si k tomu dejte knedlík, já bych přidala ještě brusinky. Nebo maso s omáčkou na talíři posypte kostičkami okurky.
Chtělo by to gramáže,jinak se vám podaří uvařit pěkný hnus...
Jarka
|10. 1. 2017 12:55
No ono nám v té omáčce něco chybí že? Do hamburské patří ještě kyselé okurky a šunka pokrájené na kostičky osmahnuté na oleji. Dává se to tam na konci až je omáčka hotová.
simona
|27. 10. 2016 20:07
ted jsem dodelala omacku a pripomina mi chuti znojemskou, a tim ze se tam dala smetana tak je bila a ne oranzova, jako na obrazku je dobra ale prijde mi ze je hodne podobna znojemsky i tak stejne nakysla :-)
Di
|4. 1. 2015 16:51
Chybička se vloudila. Smetana se samozřejmě dává do rozmixované omáčky jako u svíčkové. =-O
karel
|7. 9. 2013 18:31
A naco tam je ta smetana když se tam podle receptu nedává :-(
Místo tymiánu dávám jalovec a podlévám červenýn vínem. Moc dobré.
Ally
|26. 1. 2011 17:34
Musím reagovat na to,že tento recept je v každé české kuchařce... Mám doma spoustu kuchaře, a bohužel jsem nikde nenašla...musela jsem hledat na netu... Jinak tuto omáčku miluju, už ve školních jídelnách mi moc chutnala spolu se svíčkovou!
johanka
|11. 1. 2011 13:47
dobrý den, dneska jsem vyzkoušela a dopadlo to jako svíčková, tak nevím... je to moc dobré, ale chutná to a vypadá jak svíčková, kde jsem udělala chybu? :-\
Zdenka Kocmichová
|13. 3. 2010 14:20
Velice dobré. Rodina včetně 2,5 leté dcerky, se oblizovala. Dala jsem asi více zeleniny a jen 1/2 kelímku smetany a bylo to super. Díky za recept!
Jarka O.
|6. 11. 2008 09:56
Prosím vás pane Nováku, hamburská kýta je popsaná dokonce úplně v každé kuchařce, kde je česká kuchyně...nechte se vyšetřit, trpíte stihomamem.
Otakar Novák
|6. 11. 2008 09:02
Taky máte máslo na hlavě :-)
Olga Zehnalová
|21. 10. 2008 15:29
Radka, chybu určite neurobíš, ja pridávam šunku a uhorky pokrájané na tenké rezance úplne nakoniec.
Radka Kmentová
|21. 10. 2008 14:58
Chci dnes uvařit tuhle omáčku, ale někde jsem četla podobný (možná stejný, ale upravený) recept, kde se šunka dávala až skoro naposledy nakrájená na kostky. Tak snad neudělám chybu...Ale už teď se mi sbíhají sliny...
Ladislav Dorazin
|17. 6. 2008 13:08
Souhlasím s paní Janou,okurky tam patří a mají se orestovat.Zvýrazní to chuť,aspoň jsem to vyčetl.Taky hodnotím za jedna.
Jana Remková
|17. 6. 2008 12:45
Tento recept s malinkými změnami dělám taky,je vynikající,taky přidávám nakonec orestované okurky.Dávám za 1
Danka Snášelová
|16. 6. 2008 20:53
Když náhodu nájdu recept a já ho znám a dělávám, tak ho vždy ohodnotím a napíšu pro jiné kuchařinky aspoň několik vět. Hamburskou kýtu dělávám dost často a manžel ji zbožňuje. Na 1 kg kýty dávám přibližně 450 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel). Kýtu pořádně prošpikuji uzenou slaninou a dusím v tlakovém hrnci asi 40 minut. Množství koření: celý pepř, nové koření, bobkový list - z každého 6 ks. Tymián nedávám. Do omáčky prasknou 3 smetany na vaření a cca 3 dl mléka. Když budete dělat přesně podle postupu, omáčka se musí vydařit. Recept hodnotím velikánskou 1.
Milada
|8. 4. 2008 23:14
byla to příjemná změna od milované svíčkové, nemáte prosím recept na pravou frankfurtskou
Di
|29. 3. 2008 07:33
Lído, díky, pochvala vždy potěší, alespoň mě. Je to náhoda, i já jsem včera vařila toto jídlo. Také jsem měla pocit, že se dost povedlo. Odpočívá na balkónu, zítra bude oběd bez práce - jen udělám knedlíky.
Lída
|28. 3. 2008 18:03
Právě jsem dovařila a už teď mi omáčka hodně chutná, ale na doporučení autorky receptu vydržím a budu bránit před rodinou do zítra. Děkuji za výborný recept.Znovu se mi potvrdilo, že recepty od paní Di jsou výborné.Lída
Olga
|27. 3. 2008 18:24
Ja toto hamburské robím presne takto, ale šunku a kyslé uhorky pridávam do rozmixovanej omáčky pokrájané na tenké pásiky.Musí to tam vidieť.Podávam s knedlou.Je to výborné jedlo.
Patrick Schmitt
|26. 3. 2008 22:14
Něco takového už jsem taky dělal. Mně osobně, se musím přiznat, chutná svíčková na smetaně víc, ale změna musí být, a jako taková je to dobré. Navic je to cenově výhodnější. Akorát Hamburčané by se možná divili, jaké to prý vymysleli dobré jídlo. V Německu je pod názvem Hamburská vepřová kýta (tedy Hamburger Schweinekeule) známá za studena jezená, opékaná prošpikovaná kýta se šunkou a sýrem (bez takové omáčky, pokud se nemýlím). To jen tak mimochodem, nechci v žadném případě další diskuze o názvech. Navíc toto jídlo je určitě lepší než ta pravá Hamburská vepř. kýta.
Hela -
|26. 3. 2008 21:10
Já tuhle Hamburskou pečeni miluju. Na talíři zdobím nakrájenými tenkými proužky šunky a kyselou okurkou jemně nastrouhanou tak, aby nudličky byly co nejdelší.
Di
|26. 3. 2008 14:01
A nezapomeňte po rozmixování a povaření přidat smetanu - já to v receptu zapomněla!
Inka
|25. 3. 2007 12:47
výborné, před koncem vaření jsem přidala 2 nadrobno nakrájené okurky .
lenka žilková
|23. 4. 2006 20:27
výborná,dělala jsem přesně podle receptu,nic tomu nechybělo
Jiri Rozsival
|23. 4. 2006 20:11
Vynikajici,lepsi nez svickova.Muzete pridat na platky zampiony.
Anonym
|31. 3. 2006 14:09
když brusinky tak to neni hamburská, s okurkou ano