Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na krupici, dále umlít na mlýnku na mák na hladkou mouku (pevnější hotový výsledek).
2
24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky dohromady, asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin nebo i bez namočení, podle chuti.
3
Namočit smíchané mouky do 380 ml na 5-8 hod. kvůli hrachové mouce.
4
Oloupat namočené mandle, nakrájet nadrobno. Ostatní ořechy nakrájet také nadrobno. Namočené meruňky rozkrojit podélně na poloviny a rozkrájet nadrobno. Nakrájet švestky nadrobno. Zbylou sladkou vodu lze použít, po zjištění množství, pro vaření.
Namočené mouky nalít do nádoby se silnostěnným (sendvičovým) dnem. Po přilití sladké vody z namočení doplnit vodu na celkový objem 650 ml. Během ohřevu míchat a kontrolovat hustotu pro var 1 minutu. Po zabublání varem osolit, promíchat. Odstavené od ohřevu nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
6
Vymazat formu objemu 1,2 l šmolcem (máslem). Rozmíchat cukr v předepsaném množství vody na agdu.
7
Do odstáté hmoty přidat nakrájené ořechy, nakrájené sladké, agdu (cukrovou vodu) a šmolc. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 minut. Nalít uvařenou halwu do vymazané misky. Protřesením a uhlazením vytvořit rovnější hladinu. Zakrýt při chladnutí nejméně 4 hodiny. Lze dochladit v chladničce.
8
Po vychladnutí a ztuhnutí protřást misku pro uvolnění halwy. Přikrýt talířem a otočit celek miskou nahoru. Vyklopit obsah na talíř.
9
Poznámka autora receptu: Názvy: ztuhlá lepší kaše, falešné panettone. Barva je dle použité vody. Bez vody pro namočení sladkého je skoro bílá barva. Ze samotných meruněk je žlutá barva, z hrozinek žluto-hnědá. Ze švestek je vyfocená hnědá barva. Kombinace přidaného pro chuť je libovolná, je vhodné dodržet celkové přidané množství pro dobrou soudržnost a zažití. Odhadem, podle chuti, malou hrst ořechů a malou hrst sladkého.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.