Pražíme krupici na másle na mírném plameni, až je zlatavě hnědá .(Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme, dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová, když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.
2
Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Kvasinka
|17. 10. 2014 11:03
Jo a ty jsi trubka, protože se nedělá z krupice ale mletých sezamových semínek. Zajeď si někdy do Řecka ty debile a nepleť tu nikomu hlavu. :-P
Veronika
|25. 11. 2013 12:36
v jednom receptu na halvu se tam pridava koreni kardamon a s nim je halva nejlepsi, taky zadne mleko, jenom voda, cukr, koreni a orechy, rozinky podle chuti. A myslela jsem, ze ze sezamu se vyrabi chalva a ne halva. Ale podle vseho je to to same, jen v jinem jazyce :) holt kazdy pod tim zna neco jineho
denia
|23. 2. 2011 10:43
jaka krupica? detska krupicka? nebo mouka - krupice?
Celina Polívková
|10. 12. 2007 20:48
Jó, v Lublani v Holyfoodu za FF vyrábějí takovou halvu, ale bez ořechů - podle mé analýzy hotového výrobku jen krupice, kokosová moučka, rozinky, kompot. Vůbec to není přeslazené a nezdá se mi to ani zvlášť mastné, takže nedokážu určit, jak to mastěj. Každopádně je to hustý, jak říkávala mladina. Sezam nemusim, takže jsem tímhle receptem unešená.
Anonym
|6. 9. 2007 21:46
Halva se dela z hrube krupice, oliv. oleje a nemusi ne tedy ani tak dlouho prazit.a nezaliva se mlekem, nybrz sirupem-voda cukr, skorice, vanilka
Simona
|7. 2. 2007 15:04
Náhodou o drobném vylepšení, je to velice výborné, recept jako od Burfíka ( to je vegetariánská restaurace). Nakrájela jsem jablíčka přidala skořici, kokos a lněné semínka a je to opravdové mňáááááááááám
Anonym
|25. 1. 2007 02:27
prrr- nesouhlasím- tohle jsou recepty, které jsou oficiální- ta halva, která se vyrábí ze sezamu, je jen jedna z odnoží, které jsou na světě známy- takže žádný pokus
englicka marketa
|11. 12. 2006 10:31
jaksi tam postrádám sezamové semínko,jakožto milovnice tohoto pamlsku váš výrobek má do halvy hodně daleko ale nápad dobrý:o)))