Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až vznikne tužší těsto.
2
Hlávkové zelí nastrouháme na hrubém struhadle a na sádle usmažíme.
3
Do velkého hrnce dáme vařit vodu a když se začne vařit, přes síto s velkými dírami (tzv.trdlo) lžící vymačkáváme noky do vroucí vody.
4
Když je uvařeno propláchneme noky vlažnou vodou. Nasypeme na ně usmažené zelí. Špek nakrájíme na kostičky a usmažíme na sádle. Toto pak poléváme na připravené halušky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
eva nováková
|10. 4. 2016 23:06
míša má naprostou pravdu
eva nováková
|10. 4. 2016 23:01
Míša má naorostou oravdu
Míša
|11. 9. 2014 11:06
Tohle je humus a ne halusky... Brambory strouhame, nasolime, aby se odkapala prebytecna voda, pouzivame hladkou mouku a trochu polohrube, aby halusky byly mekke uvnitr a tvrdsi na povrchu. Vejce se nedava, to jen do bramboroveho knedliku...
Ale nejvetsi humus je to hlavkove zeli. Na halusky se dava karamelizovane kysele zeli, bez vody, dusene ve vlastni stave restovane na trosce sadla a karamelu...
Natálka
|27. 4. 2013 07:55
Moc dobrý <3 <3 <3 <3
Martina
|1. 12. 2012 17:51
Meli jame dnes k obedu. Brambory jsem strouhala a mouku jsem dala polohrubou. Nemam sito, tak jsem halusky hazela do vody nozem z prkenka. Na vrch jsem dala pecene veprove maso co mam zavarene. Me to chutnalo moc, detem docela taky a myslim, ze muz si posmakne k veceri.
Danka
|25. 3. 2011 07:02
Brambory nemixuju,ale strouhám,aby se dala vyždímat přebytečná voda.
Dělala jsem s polohrubou moukou podle rady souseda (je Slovák) a byly vinikající!! :-)
njn
|29. 10. 2007 16:11
no jo no halusenkyjsou vyborny
adela o'leary
|28. 6. 2007 19:51
vyborny!
M J
|9. 5. 2007 16:17
Já dělal halušky z hladké mouky, ale přišli mi rozvařené, nikdy se nepovedly, z polohrubé byly nejlepší. Jinak když spěchám, tak oupím br. těsto v prášku, smíchám ho s hrubou nebo polohrubou moukou a je to chuťovka.
Andra
|20. 2. 2007 12:03
U nás robí bryndzové halušky môj manžel podľa receptu jeho rodičov, ktorí pochádzajú priamo z Liptova. Do halušiek dáva hrubú múku a sú vynikajúce.
Martin
|20. 2. 2007 10:45
Když se kouknete na recept Brynzové halušky tak tam je hladká mouka.Já si myslim že tam patří takéhladká a ne hrubá.
Eva
|5. 12. 2006 08:09
Základom slovenských halušiek je ale hladká múka a nie hrubá. Neviem si ani predstaviť ako s tej hrubej múky možu chutiť, no rozhodne doporučujem variť z hladkej múky. Najlepšie je použiť kyslú naloženú kapustu
Tereza Sokolova
|10. 11. 2006 21:08
Já mám halušky moc ráda, přítel je slovák, takže má výsadní právo vařit je on. Dělá me je též se zelím nebo s taveným sýrem.
Mirka G.
|21. 10. 2006 21:36
Ja ich tiež robievam s kyslou kapustou, ale ju nedusím, ale dávam surovú. Keďže ju nakladám preloženú kolieskami cvikly, tak je krásne červená a aj jedlo je veľmi pekné. Nehovoriac o tom, aké je chutné, preliate rozškvarenou slaninkou. Ja zemiaky tiež mixujem, je to oveľa rýchlejšie, zemiaky ostávajú biele, neoxidujú.Túto variantu s hlávkovou kapustou vyskúšam tiež, určite to bude dobré.
Tereza Jarčušková
|27. 10. 2005 07:04
Sú to klasické strapačky, len zemiaky nemixujte, ale strúhajte na drobnom strúhadle. A skúste variantu s hrubým tvarohom a rozpraženou slaninou alebo s na cibuľke podusenou na jemno nastrúhanou hlávkovou kapustou ( zelím ) a opäť slaninkou. Na slanine nešetrite . A dávam vám 1, pretože nič lepšie ako strapačky na Slovensku nenájdete. Aj keď najznámejšia je varianta s bryndzou.
Barbara
|26. 10. 2005 17:55
Brambory se dávají syrové.
Pavla
|28. 9. 2005 18:52
Taky by mne zajímalo,jestli mají být brambory předem uvařeny ve slupce nebo jak.
Jiri Pekhart
|8. 7. 2005 07:56
Dal jsem Vám "pětku" a přiznávám se, že to bylo aniž jsem hotový pokrm ochutnal. Nenechte se tím odradit od Vašich kulinářských aktivit, je to prostě tím, že jsem zatím kuchařský analfabet a prostě podle Vašeho popisu nevytuším, zda brambory mají být vařené, či ne... Ale jinak díky za popis, metoda pokus-omyl mi snad napoví. J.
Jana
|22. 2. 2005 18:39
Výborné jsou z kysaným zelím(i s vodou),které se podusí na směsi osmažené cibulky (hodně do tmava) a slaniny.
Marie Šimková
|18. 6. 2004 09:02
Ze Slovenska pochází tradiční varianta s bryndzou a opečeným špíčkem - bryndza se rozmíchá s trochou bílého jogurtu a touto směsí se čerstvě uvařené halušky prolijí. Pro velké milovníky bryndzy však doporučuji nic neředit a "kydnout" si kus sýra přímo na halušky!
Renata Heinzova
|18. 3. 2004 00:57
Vyborne jsou i kyselym zelim. Po uvareni se halusky smichaji s povarenym kyselym zelim, preliji se usmazenym spekem a jako chutovka se na jednotlive porce polozi kousky tvaruzku.