ks
vejce
případně strouhanka, jíška (dle zvyklostí)
Kuře:
kuře
nebo kuřecí stehna, čtvrtky pro 4 osoby
sůl
drcený kmín
nebo celý
1
ks
cibule
větší
50
g
máslo
Postup přípravy receptu
1
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a pokud máme v míse hodně vody z brambor, část slijeme. Brambory osolíme a smícháme s vejcem. Mouky přidáváme dle potřeby tolik, abychom z brambor vytvořili hodně hustou kaši (spíše hmotu), kterou nandáme do haluškovače (cedník s velkými otvory), ze kterého protlačujeme halušky do osolené vroucí vody. Po krátkém provaření a vyplavání na hladinu halušky vyndáme cedníkem. Pokud máme brambory hodně moučnaté, není nutné ani přidání vejce.
2
Kuře osolíme, ochutíme kmínem dle chuti (kdo nemá rád kmín, vynechá ho) a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli. Přidáme máslo, podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů doměkka a dozlatova za občasného otočení, podlití a přelití výpekem. Po upečení vyndáme kuře z pekáče a halušky nasypeme do máslového výpeku s cibulí, promícháme, případně je v troubě ještě krátce prohřejeme.
3
Špenát dáme na osmaženou cibuli dosklovata. Já dávám špenát téměř povolený a část vody, kterou špenát obsahuje vylévám, jelikož nemáme rádi špenát řídký a nerad příliš zahušťuji. Nebo slévám skoro všechnu tekutinu a přidávám místo ní smetanu ke šlehání, pokud dělám špenát smetanový. Ke špenátu přidáme sůl, pepř a strouhaný česnek dle chuti. Pod poklicí dusíme za občasného promíchání rozmrazený špenát cca 10 minut. Ke konci můžeme ještě přidat česnek, jestliže se dušením chuť vytratila. Pokud jsme ze špenátu neslévali žádnou tekutinu, zahustíme ho dle zvyklostí strouhankou, jíškou či moukou. Pokud ano, stačí nám do špenátu vmíchat jedno rozšlehané vejce, které v něm necháme krátce provařit.
4
Halušky nandáme na talíře společně s porcí kuřete, špenátem a podáváme.
5
Místo špenátu mraženého můžeme připravit dušený listový špenát na špeku nebo dušené zelí.