• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
Napište svůj komentář k receptu

Halušky s brynzou a slaninou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 249
doba přípravy: 35 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční pokrm slovenské kuchyně má kořeny patrně už v 17. století a stále se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou, cibulkou a dozlatova opečeným špekem a slaninkou jsou totiž naprosto vynikající.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory typu C
    • 330
      g mouka hladká a hrubá napůl
    • 100
      ml smetana 30 %
    • 250
      g bryndza
    • 100
      g špek
    • 100
      g slanina
    • 1
      ks cibule
    • petrželka na ozdobu

Postup přípravy receptu

1
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto, sítem na halušky by nemělo protékat snadno. Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou, všechnu vodu nevylévejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Smetanu zahřejte v kastrolku a vmíchejte do ní brynzu, případně pár lžic vody, ve které se vařily halušky. Nakonec vmíchejte halušky.

RADA: Co všechno víte o brynze?

3
Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda.

RADA: Připravte si halušky se zelím podle videonávodu

4
Halušky na talíři posypte slaninou, ozdobte cibulí a nasekanou petrželkou. Kombinace brynza, smetana a slanina je nejoblíbenější. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HALUŠEK S BRYNZOU: Nejčastější chybou je použití špatného typu brambor. Na halušky jsou potřeba moučné brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy varný typ C. Brambory nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Brynzu neohřívejte v hrnci. Je to sýr s mléčnými kulturami, přímým varem ztratí svou typickou chuť, může se srazit a pustit tuk. Brynzu pokojové teploty proto dejte do velké mísy. Horké, čerstvě scezené halušky přidejte rovnou k ní. Přidejte 1-2 lžíce horké vody, ve které se halušky vařily (je plná škrobu a pomůže vytvořit emulzi). Vše společně promíchejte. Teplo z halušek a škrobová voda rozpustí brynzu na dokonalou krémovou omáčku.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Těsto na halušky míchejte jen tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Jakmile je hotové, okamžitě ho vařte. Hrnec s vroucí osolenou vodou by měl být připraven ještě předtím, než začnete míchat těsto. Vodu na vaření halušek také vždy pořádně osolte, stejně jako když vaříte těstoviny. Slaninu krájejte na malé kostičky a na pánvi ji pomalu škvařte na mírném plameni, dokud není krásně křupavá a nepustí maximum tuku. Tento voňavý vypečený tuk je poklad – na závěr jím spolu se škvarky polijte hotové jídlo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččiny halušky

Babiččiny halušky

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou haluškovou slaninou

Tvarůžkové halušky s dokřupava…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Noky FOOD
Oběd Večeře Vaření Restování Slovensko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Bryndza Cibule Mouka Petrželka Slanina Smetana Špek

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Světová pomazánka na chlebíčky

Světová pomazánka na chlebíčky

Jablečná buchta II.

Jablečná buchta II.

Krém / krémová náplň do doutníčků, ořechů, trubiček...

Krém / krémová náplň do doutníčků,…

Játrové knedlíčky od Bohdalky

Játrové knedlíčky od Bohdalky

Hermelínové ranečky se zeleninou

Hermelínové ranečky se zeleninou

Velikonoční oříškový dort

Velikonoční oříškový dort

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou…

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Margot řezy ....Danča

Margot řezy ....Danča

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

53
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
43
Mrkvové rohlíčky s povidly
Mrkvové rohlíčky s…
33
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
29
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Legendární Sandokan se vrátí na české obrazovky. Která televize ho bude vysílat?

Legendární Sandokan se vrátí na české obrazovky. Která televize ho bude vysílat?

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Halušky podle Daniely
Halušky podle Daniely
Halušky podle Martinky
Halušky podle Martinky
Halušky s brynzou
Halušky s brynzou
Halušky s kysaným zelím
Halušky s kysaným zelím
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s tvarohem
Halušky s tvarohem
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact