• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
Napište svůj komentář k receptu

Halušky s brynzou a slaninou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 227
doba přípravy: 35 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční pokrm slovenské kuchyně má kořeny patrně už v 17. století a stále se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou, cibulkou a dozlatova opečeným špekem a slaninkou jsou totiž naprosto vynikající.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory typu C
    • 330
      g mouka hladká a hrubá napůl
    • 100
      ml smetana 30 %
    • 250
      g bryndza
    • 100
      g špek
    • 100
      g slanina
    • 1
      ks cibule
    • petrželka na ozdobu

Postup přípravy receptu

1
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto, sítem na halušky by nemělo protékat snadno. Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou, všechnu vodu nevylévejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Smetanu zahřejte v kastrolku a vmíchejte do ní brynzu, případně pár lžic vody, ve které se vařily halušky. Nakonec vmíchejte halušky.

RADA: Co všechno víte o brynze?

3
Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda.

RADA: Připravte si halušky se zelím podle videonávodu

4
Halušky na talíři posypte slaninou, ozdobte cibulí a nasekanou petrželkou. Kombinace brynza, smetana a slanina je nejoblíbenější. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HALUŠEK S BRYNZOU: Nejčastější chybou je použití špatného typu brambor. Na halušky jsou potřeba moučné brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy varný typ C. Brambory nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Brynzu neohřívejte v hrnci. Je to sýr s mléčnými kulturami, přímým varem ztratí svou typickou chuť, může se srazit a pustit tuk. Brynzu pokojové teploty proto dejte do velké mísy. Horké, čerstvě scezené halušky přidejte rovnou k ní. Přidejte 1-2 lžíce horké vody, ve které se halušky vařily (je plná škrobu a pomůže vytvořit emulzi). Vše společně promíchejte. Teplo z halušek a škrobová voda rozpustí brynzu na dokonalou krémovou omáčku.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Těsto na halušky míchejte jen tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Jakmile je hotové, okamžitě ho vařte. Hrnec s vroucí osolenou vodou by měl být připraven ještě předtím, než začnete míchat těsto. Vodu na vaření halušek také vždy pořádně osolte, stejně jako když vaříte těstoviny. Slaninu krájejte na malé kostičky a na pánvi ji pomalu škvařte na mírném plameni, dokud není krásně křupavá a nepustí maximum tuku. Tento voňavý vypečený tuk je poklad – na závěr jím spolu se škvarky polijte hotové jídlo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččiny halušky

Babiččiny halušky

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou haluškovou slaninou

Tvarůžkové halušky s dokřupava…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Noky FOOD
Oběd Večeře Vaření Restování Slovensko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Bryndza Cibule Mouka Petrželka Slanina Smetana Špek

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Višňový šlehačkový dort

Višňový šlehačkový dort

Trvanlivé sušenky

Trvanlivé sušenky

Vaječná pomazánka s rukolou

Vaječná pomazánka s rukolou

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou

Roláda s vajíčkovým salátem

Roláda s vajíčkovým salátem

Cuketový quiche

Cuketový quiche

Kokosový dort nebo řez

Kokosový dort nebo řez

Nočky se špenátem a slaninou

Nočky se špenátem a slaninou

Pasta / pesto z česnekových výhonků

Pasta / pesto z česnekových výhonků

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
18
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
14
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
14
Gulášová krkovička
Gulášová krkovička

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
AHA.cz Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Těhotná Queen Plačková (34): Kluk, nebo holka?!

Těhotná Queen Plačková (34): Kluk, nebo holka?!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Další doporučené recepty:

Halušky podle Daniely
Halušky podle Daniely
Halušky podle Martinky
Halušky podle Martinky
Halušky s brynzou
Halušky s brynzou
Halušky s kysaným zelím
Halušky s kysaným zelím
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s tvarohem
Halušky s tvarohem
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact