Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uložíme na hodinu do lednice. V hlubokém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu se dvěma lžícemi oleje. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do hrnce s vařící vodou. Když halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Takto připravené halušky jsou vynikající přílohou k masu s pikantní omáčkou. S tvarohem, brynzou nebo škvarkami je můžeme podávat jako hlavní chod.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
monika
|15. 4. 2017 23:21
Na Hane a na Ostravsku to jsou noky. 8-)
marta
|4. 2. 2017 12:27
:-)
kuchař
|7. 6. 2014 09:08
nauč se krávo vařit, halušky jsou prostě z brambor, to co šmudlíš ty nejsou halušky ,ale nočky,Každé jídlo má své jménio z nějakého důvodu, je to stejné jako když di ty krávo pitomá objednšč v hospodě pečená žebít
rka a dostaneš držkovou polívku , maso jako maso
pičo :-D
O:-) toto nejsou halušky, ale špecle. Halušky jsou ze syrových brambor a mouky. Žádná vejce a mléko
Ester S.
|25. 2. 2010 19:40
Dnes som vyskúšala tieto halušky ku kuraciemu perkeltu a sú vážne výborné! Dcérka si aj pridala:-)
Tereza J.
|2. 7. 2009 16:59
Alenka, súhlasím, máš úplnú pravdu ))
Alena Macháčková
|2. 7. 2009 12:52
Terezko, to víš, že jsem si všimla, ale rok sem rok tam.... :-) Hlavně, že si pochutnáme!
Tereza J.
|25. 6. 2009 21:21
Alenka, asi si si nevšimla, ale to podľa teba "hádanie", to bolo už pred nejakým rôčkom ))
Alena Macháčková
|25. 6. 2009 21:00
Nevím, proč se hádáte. Jsou to klasické těstovinové halušky, dělám je podobně, jen místo mléka dávám vodu (ale méně) a lžíci oleje i do těsta. Také není špatné dát na špičku nože prášku do pečiva, jsou pak takové nadýchanější. A do vody je zavařuji přes speciální haluškový cedník. Bezvadné jsou zejména k omáčkám (na paprice, perkelt, guláš, atp.)
Petra Borisová
|2. 6. 2009 09:43
tak holky není jedno, jak tomu kdo říká? manžel taky zastává názor, že v haluškách musí být brambory, jinak to halušky nejsou. tak jsem mu řekla, at si trhne, že halušky nebudou, cpe se teď těma halušema moučnýma a má boule za ušima..
Miloslava
|29. 1. 2008 09:02
Díky za recept. Několik let jsem tyto halušky nevařila a pro upomenutí receptu jsem se koukla na net. Jsem ráda, přesně takové jsem vařila k paprikáši. Jedla jsem je na Slovensku a mám už na ně hroznou chuť.
Jana T.
|4. 12. 2007 09:16
Ach to slovíčkaření. Šla jsem se podívat do jedné své kuchařky - Kuchařka naší vesnice z roku 1965 a jsou tam Brynzové halušky bramborové, Brynzové halušky ( moučné) a Smažené oštěpkové halušky (nočky). U nás máme například knedlíky šup do vody a to jsou vlastně taky noky nebo třeba halušky a v každé rodině je dělali trochu jinak. Podávali se na slano, na sladko, k masu, podobně jako třeba těstoviny.
Martina
|3. 12. 2007 20:23
Taky si myslím, že to jsou spíš noky než halušky.
Pavla
|28. 11. 2007 16:40
Já jsem se tedy učila halušky od své kamarádky Slovenky a z brambor. Takže mi to jako jazykové nedorozumění nepřijde. Navíc znám i strapačky - tedy asi naši českou verzi - a ty jsou také z brambor, jen trochu jiné.
karel mureš
|10. 9. 2007 13:08
kokoti kokoti kokoti
Zora Manasová
|16. 5. 2007 16:33
Takéto halušky sa u nás vždy robili k paprikášu. Ale skúste si dať k nemu strapačky (zemiakové halušky).
Dáša Grohmanová
|6. 8. 2006 13:15
Děkujeme, jednoduché, chutné a hlavně není moc špinavého nádobí.
Di
|7. 10. 2005 15:12
To jseou německé špecle, dají se koupit i hotové, ale jen v prodejnám typu Norma, výjimečně v Interspáru. Jsou skvělé například k masům na červeném víně (hovězí, zvěřina). Slovo špecle se do češtiny překládá také jako halušky.
Tereza Jarčušková
|7. 10. 2005 12:42
Musím sa zastať pani Kovářovej. Ide o slovné nedorozumenie. U nás sa pojmom halušky označuje to, čo opísala, teda cesto z múky , vajec, soli a mlieka, príp. vody. Sú výborné aj s vajíčkom : opražíte narezanú slaninku, pridáte narezanú cibuľu, opražíte, dáte niekoľko vajec, osolíte a za stáleho miešania urobíte praženicu. Do toho vmiešate halušky. Toto, čo spomínate - teda zo zemiakov, sa u nás nenazýva halušky, ale strapačky, niekde nárečove sa to volá trepanky ( preto, lebo ich "trepete" z lopárika do vody. Takže halušky robíme ako prílohu k mäsu ( tam, kde je aj omáčka alebo veľa šťavy, napr, guláš ) alebo s vajcami alebo na sladko ako bolo opísané. Strapačky sú zo zem. cesta a robíme ich s bryndzou, tvarohom, kapustou ( zelí ) , kyslou kapustou ( všade patrí údená slaninka ).
Jana Hamalová
|6. 10. 2005 17:41
Dnes úplně náhodou jsem se dozvěděla, že kolegyně, která má příbuzné na Slovensku, tyto halušky dělají nasladko. Prý musí být povidla, ale ne ta kupovaná, ale vařená doma, ta se dají na halušky a trochu se to promíchá.Prý je to úžasná mňamka. No a já bych dala na vrch ještě trochu zakysané smetany.
Ivana SCHREIBEROVÁ
|23. 5. 2005 08:10
Mě velice chutnaji, jsou lehké do žaludku a elice chutné.Děkuji za recept.:o))
Kuchařka on-line
|4. 5. 2005 10:50
Tohle jsou tzv. těstovinové halušky nikoliv klasické bramborové.
Jana T
|4. 5. 2005 01:50
Tohle definitivně nejsou halušky.
Lada Kovářová
|5. 3. 2005 15:56
Jedná se o těstovinové halušky neboli Spätzle pocházející z Rakouské kuchyně.
Iruška Němečková
|5. 3. 2005 15:45
Tak tohle rozhodně nejsou halušky a autor receptu by to měl přejmenovat. S nočky bych to také nesrovnávala, protože nočky jsou mazlavé. Zkoušela jsem tento recept a nic moc....to jsou už opravdu lepší halušky z pytlíku :-)
Anonym
|23. 2. 2005 17:49
Spíš bych řekla,že jsou to nočky,ale je to dobré!
Alena
|23. 2. 2005 14:11
Náhodou tyhle halušky dělám často jsou vynikající, rychlé a dobré smíchané se zelím nebo s usmaženými houbami apod. Je to pochoutka a tento recept bych neporovnávala s haluškami z brambor, je to úplně jiný recept, jen název halušky zůstal. Až zkusíte tento recept, přestanete porovnávat a zařadíte do své sbírky...
bar
|22. 2. 2005 18:08
souhlasim take
Buky
|29. 1. 2005 11:58
souhlasím s anonymem
Anonym
|20. 12. 2004 20:36
tohle nejsou halusky ale nejaky klon, ktery s pravyma haluskama z brambor nema nic spolecneho
Marcela N.
|24. 10. 2004 16:12
Super jednoduchy a moc chutny recept. Doporucuji vyzkouset vsem:-)
Lada Kovářová
|24. 8. 2004 13:00
2 lžíce oleje patří do hrnce s osolenou vodou. Děkuji, doplním do receptu.