Udělejte si kompletně domácí burger, kterému se žádný kupovaný nevyrovná. Krásně vláčné bulky z kynutého těsta posypané sezamovými semínky a mákem jsou naplněné samými dobrotami a vy si je okamžitě zamilujete. Uvnitř burgeru nechybí sýr halloumi, lilek, cuketa, rajče nebo avokádo.
Nejprve si připravíme kvásek na bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek.
2
Ve vedlejší míse smícháme zbytek mléka, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a sůl, přidáme napěněný kvásek a postupně zapracováváme mouku. Vytvoříme hnětením hladké nelepivé těsto, ve kterém se tvoří při zpracovávání bubliny. Těsto poprášíme moukou, přykryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 4 díly a vytvarujeme pravidelné kulaté bulky. Ty poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme je odpočívat dalších půl hodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 185 °C, bulky potřeme rozšlehaným vejcem a dostrojíme sezamovými semínky nebo mákem a pečeme do zlatova zhruba 15-20 minut.
4
Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit přebytečnou vodu. Plátky zeleniny poté osmažíme do zlatova na olivovém oleji. Halloumi sýr omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky a také osmažíme na olivovém oleji.