sklenice
polotovar - halali
od Hamé, hmotnost obsahu sklenice: 630 gramů
1
ks
cibule
velká
olej
nebo sádlo
700
g
vepřové maso
, hovězí, králičí nebo kuřecí, cca
sůl
pepř mletý
7
ks
nové koření
5 -
2
ks
bobkový list
1 -
200
ml
smetana ke šlehání
cukr krupice
- je-li třeba
hladká mouka
na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k cibuli a osmažíme ho ze všech stran. Mezitím si halali zeleninovou směs scedíme, jelikož nálev nebudeme vůbec používat.
2
K osmaženému masu přidáme scezenou halali směs, bobkový list, nové koření a asi 400 ml vody nebo neslaného masového vývaru a pod poklicí dusíme do změknutí masa. Dle potřeby promícháme nebo dolijeme vodu.
3
Pak k masu se zeleninou přilijeme smetanu, omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody a vše ještě provaříme. Omáčku ochutnáme, dle potřeby můžeme ještě přisladit nebo opepřit, solit většinou není vůbec nutné. Koření před podáváním vyndáme.
4
Podáváme nejlépe s knedlíkem.
5
Můžeme ji udělat den předem, omáčka bývá po proležení většinou druhý den ještě lepší.
Přesně tak ji dělávám i já a všem mooooc chutná :-)
Hana Padělková
|26. 4. 2015 12:07
Velmi snadná příprava omáčky. Použila jsem dvě sleničky halali 320 g / PP 160 g a vepřovou plec a mám vynikající omáčku pro celou rodinu. Děkuji.
Jitka
|23. 3. 2015 14:34
Fajnová omáčka! Nic těžkého a manžel jak se olizoval! :-P
L.Pražáková
|18. 1. 2015 15:42
Omáčka z halali nám chutnala.Vařila jsem jí z darovaného králíka od dědy a protože jsme na něj byly jen dva,tak nám zbylo i na dnešní oběd a musím říct,že dneska byl ještě lepší než včera a určitě si ho někdy takhle uděláme zase.Děkuji za recept.
Radka
|10. 1. 2015 09:50
Zajdu pro halalí a vyzkouším dneska k obědu, vypadá to zajímavě a nenáročně.