Na tousty použijeme mladé cukety, které nebudeme loupat, pouze je omyjeme a pokrájíme na 2-3milimetrové plátky.
2
V kastrolu s širokým dnem rozpálíme olej a na něm orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli dosklovata. K cibuli přidáme pokrájenou cuketu a zprudka restujeme za občasného zamíchání. Až nám cuketa zmenší svůj objem zhruba o čtvrtinu, přidáme nasekaný česnek, protlak, cukr, gyros koření a ještě chvíli restujeme, pak přidáme dle chuti sůl nebo sojovou omáčku a hustotu zredukujeme vodou (pár lžic) tak, aby nám vznikla nepříliš řídká (kašovitá) směs, která se bude dobře roztírat.
3
Horkou směsí naplníme malé skleničky (například od přesnídávky, jogurtů...), dobře uzavřeme a sterilujeme od doby varu cca 10 minut.
4
**Je důležité** použít kastrol (hrnec) s širokým dnem, aby se nám ve vysoké vrstvě cuketa nezačala dusit a nezměkla víc než je nutné! Nesolíme dřív, než je orestovaná, aby nepouštěla vodu! Pokud použijeme celých 25 g gyros koření, bude směs lehce pikantnější.
5
**Použití:** Na topinky, tousty, těstoviny, jako příloha k masu...
Na zavařování nedošlo, trochu jsem odnesla na ochutnání mamce, trochu švagrové a zbytek jsme snědli. Chutnalo to všem a každý žádal o recept <:-) <:-) . Takže musím koupit protlak a pustit se do díla ještě jednou. Vřele doporučuji, je to vážně výborný nápad jak zatočit s cuketama.
Eva Vašíčková
|30. 8. 2013 07:18
Je málo receptů, podle kterých bych uvařila a chutnalo by úplně všem. Vždycky se někdo ozve, že by to či ono už nemusel, ale nejsme zase tak nimraví, že bych pro každého musela vařit extra. Tousty jsem včera odpoledne vyzkoušela a hned jsme je i ochutnali. Jsou výborné a děkuji za velikánskou dobrotu. Co je ale důležité! Ten hrnec s velkým dnem. Musela jsem rychle do komory pro hrnec na knedlíky, jinam bych vařechou cuketu hned rozmašírovala. Chválím nápad a děkuji, jak budou cukety, budu je dělat. :-)
Stela
|28. 7. 2013 13:48
Včera jsem dělala první pokusnou dávku a hned ráno jsme jí otestovali na toustech. Je to opravdu výborná pomazánka. Večer jí nabídnu návštěvě a hned jak dorostou další cukety, dělám další várku. Děkuji za úžasný recept .
Stáňa Řezníčková
|8. 11. 2012 18:55
Tousty mizí závratnou rychlostí. Od té doby co se okoštovala první sklenička, choděj kolem nich kluci jak mlsní psi. Propříště už vím, že jich budu muset udělat víc nebo je pořádně uklidit :-D .