místo tvarohu tam dávám kapku citrónové štavy,jinak dobrý...
plne s vami souhlasim žadne kořeni tzatziky kdo v řecku byl tak vi jak to má chutnat hlavně jogurt 10 procent tuku žadny tvaroh nebo zakysana smetana
tzatziky se děla uplně jinak jedla jsem ho v Řecku kde jsem byla nekolikrat.je za potřebí bíly jogurt 10procent tuku nastrouhana okurka olivovy olej česnek sul pepř snitka kopru :-P
Nekrájím na nudličky,nechávám plátky a v létě je to super grilovačka například z i krkovičky nebo plece ;-) .
A nejlepší je to s hranolkama.. ;-)
Nejlepší mňamka mého života ;-) Opravdu SKVĚLÉ jídlo.
Nejlepší mňamka mého života ;-) Opravdu SKVĚLÉ jídlo.
Přijde mi úplně ujeté používat do tzatziki nějaké koření tzatziki...vůbec to do toho nepatří...fuj.
Též já děkuji p. Vencové za její fůru receptů, ze kterých jsem jich už vyzkoušel nejméně 80 % a zatím mě nezklamaly. Tento je náš oblíbený. Tzatziki dělám z jogurtu a ze zakysané smetany, ale ostatní přísady dle receptu a má to úspěch. Jako muž v kuchyni mám rád rychlé recepty a tenhle tomu vyhovuje
Ježiši, to je pěkný... každý tu má ten zaručeně pravý řecký recept :-). Vypadá to, že i v Řecku jsou "krajové" rozdíly, asi jako když u nás děláme zaručeně pravou českou svíčkovou každý taky s drobnými obměnami. Zítra budeme mít gyros k obědu, moc se těším.Tzatziky dělám též z jogurtu, ale ostatní ingredience stejné, včetně kopru, když ho mám. Zdravím paní Vencovou a chválím její recepty.
Výborné,dělala jsem i z krůtího masa.Tzatziky chutná i bez masa s pečivem.Dasvos
Dekuji za inspiraci, zrovna jsem dojedla a musim rict, ze to bylo moc dobre... Jen jsem nemela v lednicce vsechny potrebne ingredience na tzatziky, tak jsem to zjednodusila jen na jogurt, cesnek a okurku... Ale stacilo to :)
Miluji gyros s tzatzikama. I cela moje rodina.
Dle obyvatel Řecka se tzatziki dělají z okurky kterou najemno nakrájíme přidáme pepř, česnek trochu soli a zahustime u nas v našich podminkach selskym jogurtem, dělají to v Řecku stejně jen značka jogurtu je jiná. Každý ať si to dělá po svém!!:)
kristovy drahy rany to je teda diskuze. neni to snad jedno, jestli zaziki nebo tzatziki nebo cacíky a jestli se tam dava tvaroh či kopr či nastouhaná čokoláda? ja jsem recept zkusil, byl moc dobry a připomínám, že každý si může dělat cacíky podle svého, takže když podle vás tam nepatří kopr, tak si ho tam nedávejte a hotovo.
Také mě moc chutná, dělám pravidelně a název je mi fuk
naprosto souhlasim zmiki ye lide resi uplne zbytecne veci hlavne ze chutna
Naprosto vynikající jídlo! Doporučuji udělat tzatziki hodně.
moc dobré
Je velice zajímavé, jak se mohou lidé do nekonečna přít o takové hlouposti, jako je recept a výroba tzatziki. Osobně si myslím, že je to každého věc, jaké suroviny použije na jeho výrobu. Jednoduše řečeno někomu chutná v receptu todle někomu zase tamto. No a na konec je to recept autorky JÁ JI ZA NĚJ DĚKUJI a je mě jedno jestli se má použít tamto či ono . :-D
Dělám tzatziky úplně stejně jako autorka receptu, vyčetla jsem jej z kalendáře Frekvence 1, jen přidám ještě lžíci majolky a jeden měkký sýr. Moc nám chutná a je mi jedno, jestli se tak dělá i originál nebo ne. V Řecku si dávám tzatziky pokaždé a v každé oblasti chutná jinak, nutno říct, že všude výborně.
paní Petruželová Vám asi uniklo,že to nejsou řecké tzatziki,ale čtenářky vlastní. Byla jsem letos v Bulharsku a navíc tam mám přátelé a ty mají zase jiné tzatziki než jsou ty řecké a dávají tam koření tzatziki.Tak co Vy na to?Prostě každá země má jiný recept.
Lubore, máte naprostou pravdu
Já myslím, že se zase tato debata upíná někam jinam než k tomu jaký recept je nebo není. Tyto žabomyší diskuse k ničemu nevedou jestli tzatziki takové nebo makové nebo a la je asi jedno nemyslíte? Tohle není žádný odborný server, ale je to strana pro amatéry kuchaře, která byla zajímavá a pěkná až do té doby než se tu začalo diskutovat o hodnocení a názvech a začaly se jednotlivé autorky receptů sprostě napadat (viz diskuse). Je to škoda
Protoze uz jsem napsala do diskuze svuj nazor jako "Strilet kvuli nazvu" musim se ztotoznit s nazorem pani Petruzelovou. V zadnem pripade se do tzatziky nedava tvaroh! A pokud nekdo chce pouzit tvaroh, prosim - ale to uz nejsou tzatziky! Vystizne by bylo pouziti nazvu "tzatziky ala JA!
Janullka: berete mi slova z úst.Když chce někdo kritizovat,měl by si opravdu nejdříve přečíst recept a pak dělat vykřičníky.Jinak tzatziky jsem už ochutnala v několika úpravách,některé mi chutnaly více,některé méně a jestli byly s tvarohem nebo jogurtem či zakys.smetanou-tak to doopravdy netuším..:o)
velmi poučné a zábavné a co kdybyste nechali autorku receptu, ať si svoje tzatziky dělá, jak chce a paní, nebo slečno Heleno, trochu neuváženě děláte vykřičníky, v receptu je uveden česnek, tak se trochu ztrapňujete!
do tzatziků se nedává žádný tvaroh a chybí tam česnek!!!!!!!!!!!!
Ahojte. Sleduji vaši diskuzi a musim řict že zde se nachazi mnoho chyb. Řecka placka je řecka placka a nema nic společneho s torttilou a s arabskym chlebem.A na tzatziki se použiva jogurt bílý, okurek, sul, česnek a trochu olivového oleje (a žadné tzatzikové kořeni).Řeckou kuchyn znam dobře v připadě nejasnosti mužete se obratit na katerina.petruzelova@email.cz
Rád bych uvedl věci na pravou míru. A) Tortilla je kukuricna placka tvrda, plni se mletym masem pripadne smesi masa a fazoli (mletou) apod.B)Pita je recka placka asi 0,5-1 cm tlusta asi 25-30 cm v prumeru. Je mekka a rozhodne se neplni, nybrz se do ni zabali gyros ci podobna jidla (souvlaki...)C)plni se arabsky chleb (je mensi a neni tak dobry jako pita)D)daji se koupit psenicne mexicke placky, to ovsem neni pita, spise wrap, jako treba v KFC twisterE)Maly tip na Zaziki: okurku nastrouhejte na hrubo, poradne prosolte, nechte 10 minut stat a pak poradne vymackejte vsechnu vodu. Rekove nepouzivaji tvaroh ale specialni jogurt, v cesku ho nejlepe nahrazuje rama Cremfine. V takove tvrdsi krabicce s pruhlednym plastovym vickem (myslim zakysany kram ale pozor! jsou dva, berte ten drazsi (14Kc!) s pruhlednym vickem!)Ahoj Ondra
luckymilli....ano pita je skutečně placka na plnění nebo se z toho dělají takové tyčky na přikusování třeba k salátu...začíná mně to tu bavit......o))))
To,co se jmenuje "Tortilla" (ne Torttila) je vajecná omeleta a na Tzatziky se nepouzívá.
Vidím, že jste své komentáře rozvinuli všemi směry, takže přidám také jeden do "mlýna". Tzatziky po česku dělám ze strouhaných okurek, lisovaného česneku, zakysané smetany s jogurtem a hotového koření Tzatziky. O Pitta se nedá říci, že je to "placka na balení", spíše na plnění. Na balení doporučuji "lebanonskou placku", kterou najdete v komentářích u receptu "Orientální kuře".
pardon... ale tortilla s pitou chlebem se nedaji chutove srovnavat. To je jak srovnavat leco se svickovou...
dovoluji si nesouhlasit...ta placka se jmenuje pita..chuťově něco jako arabský chléb, který se dá koupit v balení po několika kusech v obchodě.
Ta placka :) do ktere se bali ten gyros se jmenuje "Torttila "
Já používám na tzaziky jogurt a Lučinu a okurku oloupu tak ze 2/3,posolím a pak vymačkám
Najdi si ve vyhledávání tortilly.
Tak jsem zase tady s prosbou o radu!Doufam, ze uz s tim nejsem otravnej :-)) Nevite nahodou nekdo, jak se dela takova ta placka, do ktery se ten gyros zamota?
Souhlasím s Marsí.Moje kamarádka z Řecka mě učila tzatziky podobně a to: Velký smetanový jogurt,salátová okurka (nastrouhaná i se šlupkou,nejlépe pna co nejdelší kousky a né na jemno,ale na hrubo) vymačkat z okurky štávu, kterou pustí.Přidat k jogurtu s prolisovaným nebo utřeným česnekem osolit, přidat oregáno a špetku olivového oleje a jen zamíchat.Nejlépe podávat se sýrem Feta a olivami, to vše polité olivovým olejem.To je teprve mňamka.
Výborné. Akorát jsem zjistila, že nemám měkký tvaroh, tak jsem udělala skoro podobnou studenou omáčku z návodu na obalu na koření Americké brambory: 100 g kysané smetany, 100 g majonézy, 100 g kečupu, sůl a rozmačkané 2 stroužky česneku a je to také dobré. Příloha "Americké smažené hranolky" - též doporučuji.
Petro H. souhlasím s Tebou, jídlo mi chutná a to ostatní je mi také fuk
Jidlo to je vynikajici.... Pochutnali jsme si a to tzaziky bylo taky super. Original neznam, v Recku jsem nebyla. A jak se dela dle Reku" verim, ze tak jako u nas v Cesku se lisi "vyroba" zelnacky, tak se lisi i v ruznych castech Recka to tzaziky.... Kazdopadne je to skvele jidlo, ktere znova udelam a je mi jedno jestli je to prave nebo "leve" :) tzaziky....
Řecký jogurt+vymačkaná okurkurka+olej+sůl+pepř+olej+ocet+česnek + KOPR!!!...To je recept na tzatziky od mé kamarádky,která se před 18 lety do Řecka privdala.....pro Marsí
Dávám za 1. Dobré, rychlé, prostě super.Všichni jsme si pošušňali
Rychlé, jednoduché a proto jednička
pani Renata ma pravdu ja take zkousim vyslovit "j" nezněle a nějak mi to nejde...ale k věci: můj přítel je velký gurmán a tento recept jsem uvítala jako exotické zpestření našeho jídelníčku, je to tak strašně dobré, že mě přítel nepustí k vodě snad jen kvůli tomuhle jídlu!!!...co naplat láska prochází žaludkem
Název je mi jedno, jak se to dělá správně v Řecku je mi také fuk, tohle jídlo nám moc chutná, je lehké, jednoduché, rychlé
SkutecneDrsnaZizalko: mam za to, ze neznele se vyslovuji jen konsonanty, ne vokaly ani semikonsonanty, pokud mi tedy jeste něco ze studia bohemistiky zůstalo. Jinak gyros je skutečně vynikající a velmi jednoduchý, dělám ho pravidelně svým dětem a vzdy se po nem zaprasi. Skutecna delikatesa.
Ale no... kdo to kdy viděl dávat do tzatziky kopr?....žádné koření tzatziky, ale oregano!A skvělá finta na to z čeho to namíchat: velký smetanový jogurt+ miska+ sítko= vlejte jogurt na sítko a to co vám přes noc zbyde na sítku ( zbytek odkape do misky) je to pravé na tzatziky.A pak pokapat dobrým olivovým olejem.Prosím berte to jako dobrou radu...ne jako útok...takhle to dělám já, učila mně to moje tchýně rodilá Řekyně.
Vypadá to super, jen se chci zeptat, víte někdo, z čeho se skládá směs koření gyros? Ty kupované směsi maji v sobě chuťovou látku, nějaký ten glutaman a na ten jsem alergická.
Chcete-li pravý Gyros (vyslovuje se "jíroš" přičemž počáteční J je hodně neznělé), tak zapomeňte na vepřové, netučný tvaroh a bagetu či brambory.Pravej Gyros se dělá ze skopovýho - ale uznávám, že řada lidí ho z nepochopitelných důvodů nejí - příprava stejná jako vepř, jen k masu přidejte taky česnek.Tzatziky - žádný koření netřeba, jen kopr, sůl a česnek - a samozřejmě ten tučnej tvaroh. Jo a pozor na velkou chybu - řada lidí tam rovnou prdne nastrouhanou okurku. To ne! Okurka se musí nechat odstát/vymačkat! Pořádně, ať není mokrá.Příloha - jediná pravá příloha je Pita. Buďto si ji kupte, nebo udělejte - v podstatě je to jen mouka s vodou a špetkou soli, nasucho opražená na pánvi. Někdo dělá kynutou verzi - tak to tam dejte taky droždí a kapku mléka.Tak, toť recept na pravé řecké hody ....
Rychlovka, moc dobrá
JJ je to skveli zradlo:)Nejlepsi k tomu je opecena veka;)
Ať žijí Rady ptáka Loskutáka!
Je to skvělý, maso sem nechal marinovat přes noc, kromě kýty sem naložil i kuřecí prsa a svíčkovou, bylo toho dohromady pod kilo a 1/2 a nakonec to pro 6 lidí bylo sotva akorát, všichni si přidávali:). Měli sme kromě hranolek i pitu a někdo si do ní cpal i hranole, někdo si naprásk jen kuřecí, podle chuti. Do pity sme měli i různou nasekanou zeleninu (rajčata, šalotku, pórek apod.). Zaziky nekupujte, bývá z obyč bílýho jogurtu, fakt si to udělejte sami, je to otázka pár minut a je mnohem lepší, překvapivě. To Zaziky koření maj v každym supermarketu, viděl sem ho od Kotanyi i Vitany, budou i jiný. Místo tvarohu dejte tu Lučinu, co tady byla doporučena, je to jemnější chuť.
Souhlasím s M. Hájkovou, p. Vencová nějak nepíšete nové recepty! Chybí nám!
Ja uz ted varim snad jen podle Vas, pani Vencova!Pravidelne v patek si vyhledam nejaky Vas recept, nakoupim suroviny a pak uz se jen chlubim "cizim perim"! Mam jen malickou pripominku, mozna prosbu - napiste prosim zas neco noveho!!!! Hlavne z masa!!! Moucniku mate dost..diky Marta
ryhlé, dobré, jednoduché i pro začátečníky
Rychlé, dobré
Dělala jsem dnes k obědu, bylo moc dobré
Výborné, rychlé, prostě taková rychlovka na chatu
Pani Vencova, jako vzdy vytecne! mate muj obdiv!
Zítra na to půjdu,vypada to slibne.S přítelem jsme gyros meli na dovolené v Řecku snad každý den,tak si to zopákneme u nás.
Výborné. Ještě si k tomu na másle a soli osmažím zeleninu (mrkev, celer, pórek, kukuřici, zelí papriku, brokolici...). Jako přílohu buď čínské nudle nebo arabský chleba.
Pro paní Naďu. Moje profese je úplně jiná, od vaření hodně vzdálená. Vaření, ale hlavně pečení je mým koníčkem již od mládí. Sbírám recepty, hodně mě naučila babička. Kuchařku bych vydala ráda, ale nevím jak na to a časové důvody by mi asi nedovolovaly se psaní plně věnovat. Tak alespoň občas napíšu něco na recepty cz.
Paní Vencová,chtěla bych se zeptat,vy jste profesionální kuchařka,nebo jen máte tak dobré "kuchařské střevo"? Zatím všechny vaše recepty,které jsem vyzkoušela,se setkaly s úspěchem.Nehodláte vydat "Kuchařku Vlasty Vencové"???
Nebylo to špatné, ale asi bych tam příště nedávala tolik česneku. Ty dva stroužky jsou moc.
Výborné! Vaříme také. Dělám gyros z kuřecích steheních řízků. Doporučuji ovšem nekrájet maso zasyrova, ale osmažit, lépe ugrilovat steaky a až potom je pokrájet. Maso je šťavňatější.
Baví mne diskuse o tzaziky.Kdo z Vás má otočný rožeň s možností odřezávání tenkých plátků masa?Já také ne.Přesto mi to moc chutná.Doplněné pita chlebem,rajčaty,cibulí...co si k tomu pustit CD s řeckou hudbou..... .
Já dělám tzaziky ze smetanového jogurtu a ten ještě nechám vykapat přes utěrku několik hodin. Krásně se zahustí. Sice nemá originální chuť řeckého jogurtu, ale dosti podobnou a konzistence je skvělá. Chuť se dá dohnat kořením a česnekem a výsledek je opravdu moc dobrý.
Já dělám tzaziky z jogurtu, který nechám přes noc odkapat v cedníku přes utěrku. Získá skoro správnou konzistenci jako řecký a chuť má taky dobrou. Ale mosí se použít jogurt smetanový, protože řecký jogurt, ten pravý, má 10% tuku v sušině.
Fakt nemá to chybu. Spolu s masem ještě pražím kešu ořechy, tak hrst
Je to vynikajúce!!! Ja som tiez bola v grécku a pochutnávala si na tom. Tento recept nie je o nic horsí... stací ze nám chutí...
Zkuste k tomu rajčata a červenou cibuli.Jedli jsme to na Krétě a nemělo to chybu.
i kdyz to neni pravy (husty) jogurt - je to presto supernahrazka. zdrave a osvezujici. cerstva feferonka (bezjaderek) by nemela chybet. nejen k masu, ale i k pecenemu kureti je to vynikajici!
Marku, máte pravdu s Lučinou je to jemnější než s tvarohem, i když s tím mi to také chutná
U nás není řecký jogurt k sehnání z jednoduchého důvodu, u nás se používá trochu jiná bakterie než na řecký (bulharský ap.) jogurt. Ale to nic nemění na tom že je to výborné jídlo. Zkuste místo něj jenom Lučinu s trochou bílého pepře...
Dobré, rychlé i pro nás, kteří neumíme vůbec vařit
to si pochutnam!!!
Jednou Řekyní nám byl doporušen choceňský jogurt, pokud to není reklama. Nechávám ho přes noc vykapat v plátýnku v cedníku. Pak je hustý.
Hlavně, že Ti ten OBJED chutná
AHOJ MUSÍM SE SMÁT, JAK TADY SE NĚKDO CHYTÁ SLOVÍČEK. ANO SOUHLASÍM S PAVLEM DOHNALEM. NEUDĚLÁTE SPRÁVNĚ TZATZIKY BEZ SPRÁVNÉHO JOGURTU,KTERÝ ZDE NENÍ K SEHNÁNÍ.TZATZIKY MAJÍ BÝT HUSTÉ. ZROVNA JSEM SI JE DÁVALA K OBJEDU-MÁM JE DOVEZENÉ S ŘECKA.A VÍM CO PÍŠU, 12LET V ŘECKU JE 12 LET.
Moc nám chutná, vařím pravidelně celé rodině
nejlepší jidlo co jsem jedl
Asi není tento recept pravé řecké tzatziky, ale můžeme tomuto jídlu říkat například maso v koření gyros s tvarohovým přelivem a bude nám to chutnat tak nebo tak
Chcete-li si udělat opravé tzatziki jaké jsou v řecku, tak to u nás nejde. Tzatziki jsem se učil připravovat v řecku v nefalšované řecké taverně. Do tzatziků nepatří vůbec tvaroh (když jsem se o tom zmínil řekům, tak nevěřili), ale jen jogurt - pěkně hustý něco jako holadský typ,ale i ten je moc řídký.A to je jádro problému. V ČR jsem takový nesehnal. Navíc se do tzatziků přidává trocha octa.
parada!!!!Dani
Nezapomeňte při přípravě tzaztzik okurku nechat "vypotit", stačí ji řádně v ubrousku vymačkat,pak jsou tzatziky v selském jogurtu jako pravé řecké, pěkně husté - tento postup volí v každé Řecké restauraci. Skuste - uvidíte , všechno sníte.Petr
super
Saro, nevim kde jsi k tomu receptu prisla ale je proste uzasnej!!!!!!!!!!
V tomhle receptu je uvedeno také koření tzatziki je snad jedno jestli je to kotanayi či od jiné firmy
ok, takze priprava masa by aj mohla byt, ale tzatziki zasadne robim s korenim kotanyi (tzatziki), kde je aj celkom dobre uvedeny pomer jogurtu a tvarohu, ostatnych ingrediencii a aj samotna priprava (napriklad uhoriek) by mala byt ina. Skuste.
Místo zakysané smetany dávám johočeský jogurt, ten ve skleničce
Jestli si chcete v Čechách koupit pravý jogurt, hledejte takový, který zraje přímo v kelímku. Je k dostání v každém větším supermarketu. Je fakt dobrý, ale nechci dělat skrytou reklamu.
Výborné i z kuřecího masa s tousty potřenými česnekem
VYNIKAJÍCÍÍÍÍÍÍ !!!!!!
extrémně chutné, prostě šupáááááá !!!
Je to tedy tzatziki po česku, ale podle tohoto receptu připravuji jídlo již několik měsíců a moc nám chutná
Pravé tzatziky se opravdu dělají z jogurtu, ale ten řecký je úplně něco jiného než náš, tuhý a pevný. Tvaroh napůl s kysanou smetanou je supr náhražka, chuť velmi podobná.
Je možné, že to pravé řecké je trochu jinak, ale z tvarohu je to moc dobré!!!
Tzatziki se delaji z jogurtu, a ne z tvarohu,v olivovem oleji smichame sul, cesnek, dobre promichat, pak nastrouhana okurka, jogurt, pokud mozno tucny, sul, pepr, troska octu, kopr.Prave recke.
Povedlo se , výuka vaření podle Vaší kuchařky pokračuje....
Lehká příprava, dobré
Rychlé, výborné!
Rychlé jídlo pro i pro nás studenty, vaříme na koleji z nakrájených kuřecích stehenních řízků a je to fajn