Václavky očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou převařit. Pak scedíme. Špek a cibuli si pokrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova, přidáme papriku, kterou necháme zpěnit, ihned přidáme houby a promícháme, zaprášíme je moukou, opět promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Mezitím si oloupeme brambory, pokrájíme je na kostičky. Česnek oloupeme a nastrouháme. Obojí přidáme do polévky a vaříme do změknutí brambor, popřípadě dolijeme vodou.
2
Ke konci vaření dochutíme majoránkou, solí, pepřem a můžeme podávat :-))
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jan Vágner
|11. 10. 2015 13:51
Postupoval jsem podle návodu, polévka je výborná, děkuji.
Martina Voctárková
|7. 10. 2015 17:24
Václavky jsou tužší a tak je jakžtakž sní i přítel který měkké houby nesní a doslova se mu z nich zvedá kufr, takže ty většinou nejdřív nasuším a pak z nich teprv vařím. Polévka je výborná a já jsem snědla hned dva plné talíře, prostě senzace :-* . Jestli máte doma taky někoho kdo houby nespolkne, poradím jednoduchou fintu, sušené houby rozmixujte a použijte jako dochucovadlo, třeba jako podravku, ale o hodně lepší a bez chemie.
Terka
|22. 10. 2013 17:41
Václavky nám rostou hned za domem, ale nikdy jsem z nich nevařila. Ani omáčku ani polévku. Tak jsem dnes polévku zkusila a jsem ráda, protože teď už z václavek vařit budu. Děkuji, Terka.
Radnová
|12. 10. 2013 15:07
Výborná!Dělala jsem jí zatím podruhé.Všem chutná. <:-)
Šárka
|8. 10. 2013 08:29
Václavky už rostou, tak jsem včera dělala naší oblíbenou polévku a pořádně velký hrnec :-) . Když václavky nejsou a máme na ní chuť, daj se dobře vyhandlovat za hlívu, je to taky taková tuhá houba jako václavka a dá se koupit skoro všude.
Ivotay
|29. 9. 2013 20:23
Václavky nebyly. Nahradily je masáci. Bujonu jen jedna kostka. Majoránka čerstvá. Trochu chilli. Excelentní... ;-)
Z.Kousalová
|20. 10. 2012 11:14
Polévku vařím tenhle týden už podruhé,je vynikající,václavky nahradí maso uplně perfektně,protože jsou tužší než jiné lesní houby.Vřele doporučuji uvařit pořádně velký hrnec. <:-) :-P :-* <3 :-)) :-))
Marie Rychlá
|26. 10. 2011 11:51
Chci poděkovat za recept, polévka je výborná a manžel nechtěl věřit, že se dá udělat z václavek něco tak dobrého. On je ani nesbírá, prý je to podzimní lesní plevel, tak jsem mu zase jednou vytřela zrak!
Máchová
|17. 8. 2011 19:21
Uvařila jsem gulášovku z hříbků a babek, na václavky je moc brzo a chutnala božsky, děkuji za výborný recept :-)) .
Alena
|14. 3. 2011 09:52
Polévka je výborná a jednoduchá na přípravu.Dělám jí i z mražených hub,máme jí rádi s chlebem.