• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Gulášová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Gulášová polévka

0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 17
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Gulášová polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 800
      g hovězí maso krk nebo loupané plece (ne kližka!)
    • 150
      g sádlo
    • 500
      g cibule
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžíce rajský protlak
    • mletá paprika kvalitní nejlépe maďarské
    • 1
      l hovězí vývar
    • 1
      špetka pálivá paprika
    • 5
      stroužek česnek
    • 100
      ml červené víno
    • 1
      lžíce majoránka
    • 1
      kg brambory
    • sůl
    • pepř mletý
    • kořenová zelenina
    • špek na dokončení

Postup přípravy receptu

1
Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu důležitá, se hodí přední maso, které je šťavnaté a dobře se dělí. Na větší kousky si nakrájejte také oloupanou cibuli.
2
V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší.
3
Do orestovaného základu přidejte protlak (kvůli barvě) a půl lžíce majoránky. Až ji budete přidávat, dobře ji promněte v dlaních.
4
Teprve pak dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, promíchejte. (Aby měla paprika krásnou barvu, kterou pak předá jídlu, je potřeba ji osmažit na tuku, ale ne dlouho, paprika by mohla zhořknout.)
5
Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, podle obliby česnekem (jeho chuť by ale neměla z polévky příliš vystupovat) a vínem. Pozvolna nechte táhnout.
6
Když je maso již téměř měkké (podle druhu masa to bude trvat zhruba hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut.
7
Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku, kterou opět pro lepší vůni rozetřete v dlaních, a zbytek vína. Takto připravenou polévku nezahušťujte, to se dělá pouze u gulášovky přesnídávkové.
8
Na závěr do polévky vsypte na kostičky pokrájenou a na slanině krátce orestovanou kořenovou zeleninu. Můžete jí také ozdobit jednotlivé porce podávané polévky. Tenhle závěrečný krok je specialitou mistra Sapíka a polévce dodá opravdu zajímavý a ne úplně běžný šmrnc.
9
*Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík*
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka II.

Gulášová polévka II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Gulášová Maso & ryby & mořské plody
Maso Polévky Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Červené víno Česnek Cibule Hovězí maso Hovězí vývar Kmín Kořenová zelenina Majoránka Mletá paprika Pálivá paprika Pepř mletý Rajský protlak Sádlo Špek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mrkvová mňamka

Mrkvová mňamka

Utopenci podle mě

Utopenci podle mě

Bábovka s mandarinkami-velká

Bábovka s mandarinkami-velká

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

Tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny

Čerstvé těstoviny s chřestem

Čerstvé těstoviny s chřestem

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Domácí čokoládová zmrzlina

Domácí čokoládová zmrzlina

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

58
Italský rýžový koláč - slaný
Italský rýžový koláč -…
56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
52
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
44
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
38
Italský hříbkový salát
Italský hříbkový salát

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Bezohlednost Meghan v Paříži pobouřila svět: Rázná reakce Harryho!

Bezohlednost Meghan v Paříži pobouřila svět: Rázná reakce Harryho!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Guláš z tlačenky podle Ládi Hrušky
Guláš z tlačenky podle Ládi Hrušky
Gulášová krkovička
Gulášová krkovička
Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)
Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Gulášová polévka
  • Recepty.cz
  • Gulášová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact