g
vepřová plec
lze použít i drůbeží či hovězí maso
2
ks
cibule
50
g
špek
jemně pokrájený, případně sádlo či olej
sůl
pepř mletý
1
lžíce
mletá sladká paprika
0,50
ks
červená paprika
2
stroužek
česnek
1 -
80
g
rajský protlak
cca
0,50
l
vývar
cca
1
hrnek
hrášek
(200 ml)
hladká mouka
nebo jíška na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí, případně králičí, doba vaření se o něco zkrátí. Pokud zvolíme hovězí, doba vaření se o něco víc protáhne. Po osmažení masa přidáme do hrnce protlak s nasekaným česnekem, paprikou pokrájenou na kostičky a také přidáme krátce zasmažit i mletou papriku. Vše zalijeme masovým vývarem a pod poklicí vaříme doměkka na mírném ohni, za občasného promíchání a případně i podlití. Když je maso měkké, přidáme čerstvý nebo mražený hrášek, který krátce zavaříme v guláši, který zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce studené vody nebo jíškou a provaříme. Dle chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem, česnekem.
2
Podáváme s těstovinami, knedlíkem a klidně i s rýží či chlebem.
3
Pokud zvolíme hrášek ve slaném nálevu, který jsme scedili, necháme v omáčce pouze prohřát, aby se nám nerozvařil.