• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Guláš od mámy
Napište svůj komentář k receptu

Guláš od mámy

autor: macouch
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 30
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Guláš od mámy
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg hovězí kližka
    • 1
      kg cibule
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      pálivá paprika
    • 1
      špetka majoránka
    • 3
      stroužek česnek
    • sádlo nebo olej
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 1
      kostka masox
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně je normální, ve chvíli, kdy pustí šťávu, tak se přípeky ztratí.(pokud máme víc masa, opékáme ho raději po půlkách). Potom necháme dusit ve vlastní šťávě a později podle potřeby podlíváme. Zatímco se maso dusí, nakrájíme cibuli (platí, že kolik masa, tolik cibule) a smažíme ji na sádle do zlatova. Pak přidáme sladkou i pálivou papriku a asi 3 lžíce mouky a osmažíme. Cibuli přídáme do hrnce s masem a podle potřeby podlejeme. Přidáme kostku masoxu, rajský protlak, asi 3 stroužky česneku, majoráku, sůl a dusíme, až je maso měkké.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drůbeží játra mojí mámy

Drůbeží játra mojí mámy

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Kuřecí guláš na černém pivu s knedlíkem

Kuřecí guláš na černém pivu s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • xx | 30. 11. 2016 22:50

    Protlak se musí také orestovat, pak ztratí kyselost.

  • xx | 30. 11. 2016 22:42

    Přesně tak. Máš pravdu, předsedo.

  • xx | 30. 11. 2016 22:05

    Přesně tak. Máš pravdu, předsedo.

  • Pavel | 9. 1. 2016 11:31

    Rajsky protlak by se mel take osmazit, jinak bude kysely ....

  • Macouch | 3. 11. 2013 12:52

    Ja toho protlaku davam jen malou plechovecku, a je fakt, ze ho predem ochutnavam, aby byl dobry. A to oprazeni masa bez tuku ma oravdu svuj vyznam. Delat to v podstate s jakymkoliv masem, i s kurecima nohama...

  • Monca | 27. 6. 2013 00:02

    Recept je asi uplne v poradku, ale je jsem zkusila dat poprve v zivote do gulase protlak a muzu rict, ze uz nikdy vice protlak . A to jsem dala jen lzici a pul toho protlaku, ne cely jak je uvadeno a uplne to zmenilo celou chut. Bylo citit ze zaklad je velmi dobry, ale ta chut protlaku uplne prostoupila tim gulasem a nebylo to vubec ono. Mozna se jednalo o spatne zvoleny protlak, protoze gulas kvuli nemu mel nakyslou chut, kere se uz nealo zbavit a takovou slackokyselou a trochu nahorklou, i kdyz jsem jej nepripalila. Je pravda, ze kdyz sem pak protlak okusila samotny byl sam o sobe presne takovy, nakysly a horky, takze chyba byla asi evidentne ve spatnem protlaku, ale i tak priste uz experimentovat s protlakem byt dobrym, radeji nebudu. Rada z me spatne zkusenosti- nez tam nejaky protlak date, zkuste ho predtim na spicku jazyka jaky je,neni protlak jako protlak a to jsem mela z tech drazsich :-( Co ovsem na receptu velmi ocenuji, je rada osmahnout maso bez tuku na sucho a pak dusit ve vlastni stave. Delala jsem srnci a zverina je normalne dost sucha a bylo vyborne a stavnate, takze takto budu dela uz porad u jakehokliv masa . Dekuji za recept

  • henessi | 29. 9. 2012 13:02

    Vyborny gulasek :-).

  • Jana Hýblová | 11. 6. 2012 18:23

    I když mám svůj oblíbený recept na guláš do trouby a doma nám všem chutná, tak jsem chtěla vyzkoušet zase něco nového. Tento guláš je opravdu vynikající, na přípravu sice složitější než můj oblíbený do trouby, ale doma jsme se shodli na tomto, že tento je ještě úžasnější. Prostě mňaminka:O)))

  • JanickaR | 15. 5. 2012 21:24

    Vynikající guláš. Už jiný nedělám :)

  • David | 18. 12. 2011 16:20

    Velmi zdařilý recept. . . . děkuji za doladění mé verze. . . . :-)

  • Simonne2
    Simonne2 | 9. 5. 2011 15:15

    Budu ho dělat, jelikož ho má přítel MOC rád. Pak napíšu jak to dopadlo O:-)

  • CHUJ | 28. 4. 2011 20:54

    SPINAVE PICKY :-$

  • Petr G. | 7. 4. 2011 09:21

    Luxusní záležitost, bylo to jednoduché a rychlé. Fakt super!!!!

  • katka | 13. 3. 2011 11:36

    Vynikajici gulasek, mohu jen doporucit. I kdyz jsem delala gulas snad potreti v zivote, musim rict, ze tento byl exkluzivni a urcite jej budu delat casteji. Dekuji za recept. :)

  • Lucie K. | 1. 3. 2011 16:11

    Mooc dobry gulasek,akorat jsem vynechala rajsky protlak ;-)

  • Hanule00 | 23. 1. 2011 13:00

    Můj první guláš, mňam, mňam :)

  • recepty73
    recepty73 | 29. 11. 2010 17:53

    Ke konci jsem přidal kousek čerstvé červené papriky-výborné!

  • barus297 | 14. 11. 2010 11:05

    Výborný guláš

  • Kája | 24. 10. 2010 13:29

    Gulášek je výborný! Moc jsme si pochutnali. Připravovala jsem ho přesně podle receptu. Použila jsem ale jen Papriku na guláš místo sladné a pálivé. Vynechala jsem rajčatový protlak a přidalala trochu chili. Rozhodně doporučuji.

  • Peter Anetta | 28. 11. 2009 11:34

    Výborné.Akorát bych chtěl napsat něco o mýtu "kolik masa tolik cibule".Ono to tak je, ale objemově ,ne váhově.Ale jinak dobré a cibule každý dle libosti.

  • Veronika Žáková | 18. 2. 2009 11:39

    Recept je celkem známý, akorát ten protlak by se měl také orestovat, protože pak může dojít k tomu, že má guláš trochu pachuť...Stejně tak česnek je lepší dát přímo do základu a případně pak ještě přidat dle chuti, ale jen uvařený česnek...no nevím

  • a_cook | 22. 3. 2008 16:52

    Jo,tento recept znam,ale jakykoli gulas doporucuju krome vody podlejt jeste vinem,to je pak uplne neco jinyho.Ja davam bile.Hlavne dlouho varit,at je maso krasne mekky.A jeste jedna vec pro milovniky gulase: krome cibule vezmu papriku(normalni,zelenou)-tak pulku,par strouzku cesneku(pak ale pridam jeste ke konci lisovany na dochuceni) a kousek mrkve,vse spolecne s cibuli rozsekam na jemno v robotu a smazim dozlatova.Zbytek postupu viz vyse.Tento zeleninovy zaklad udela z vaseho gulase opravdovou delikatesu:)Vyzkousejte,nebudete litovat!

  • Naďa Lhotáková | 1. 3. 2008 17:57

    Nevěřila jsem že může být takový guláš vynikající.Nedala jsem akorát protlak,nemusela jsem ani dohušťovat ani ředit.Opravdu velmi dobrý doporučuji!!!!!

  • jirka rys | 27. 2. 2008 11:32

    dekuji za recept na to ze jsem dneska varil poprve tak se mi to podarilo,jen jsem trochu vahal jak ho zredim jestli ho vice podlejt vodou a tak.to mi tam chybelo .to vite mi chlapy nejsme moc na vareni a tak potrbujem polopate vysvetli diky jirka

  • hanka | 16. 2. 2008 11:41

    No tak gulasek je opravdu super,protlaku jsem tam dala jen 2 kavove lzicky a je moc dobry

  • Anonym | 6. 12. 2007 18:52

    výborný guláš! (a protlak nebyl problém)

  • Divid | 14. 11. 2007 14:13

    Guláš je opravdu výborný! Ale místo protlaku jsem přidala brusinky a nemá chybu:)

  • Anonym | 30. 10. 2007 00:18

    ten protlak...můžete poradit výrobce? taky jsem tam cítila hooodně výraznou chut až pachuť. Děkuji za odpovědi, snad se to na potřetí už povede...

  • Zdenka Fridrichvá | 4. 9. 2007 13:34

    Chutnal nám moc díky za recept

  • Martina | 3. 8. 2007 10:03

    Musím se přidat a pochválit paní Marcelu,ted sem to dovařila a je to opravdu mňamka!!!Sem zvědavá jak si rodinka pochutná,,díky za receptík .-))

  • Marek | 28. 7. 2007 16:05

    To jsou po něm tak agresivní?

  • Hanka | 22. 7. 2007 14:16

    Je to opravdu "žrádlo". Už ho dělám asi po 10. a všichni se můžou utlouct.

  • Jituš | 4. 6. 2007 10:33

    Paní Vrbcová,děkuji mnohokrát za váš SUPER recept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jsem doma za hvězdu a manželovi jsem stoupla v ceně!Je opravdu luxusní!

  • Hanča | 21. 4. 2007 09:56

    Tento guláš je vynikající, i když jsem ze začátku měla strach z toho protlaku. Dopado to dobře, manžel se olizoval a i tchýně mi jej pochválila. Díky za recept

  • Jenye | 27. 3. 2007 11:51

    Tak mně se nepovedl...ten rajský protlak to celé zkazil. Dala jsem tam jeden malý protlak a ta chuť byla tak výrazná, že mně to nechutnalo.Zkusila jsem to zachránit trochou piva, ale už to nebylo ono. Takže já příště bez protlaku!

  • Hellis | 27. 2. 2007 17:10

    Jen jsem přečetl začátek 1Kg masa ku 1Kg cibule a recept je jasný...takový dělávala máma. Přítelky ně se vrátí z práce a bude jak vlčák, tak jdu na to. Držte mi palce

  • David | 2. 2. 2007 15:08

    Osobně maso opékám už na té cibulce a paprice - poctivě míchám a pro náročné doporučuji si dát trochu více práce a věnovat guláši čas - podlévat pouze takovým množstvím vody, aby bylo maso v hrnci pouze vodou zalité-nikoli aby plavalo, tak se udělá "přirozené" množství omáčky a dohušťuje se pouze malým množstvím jíšky / tmav. chleba apod.

  • Marty777 | 28. 12. 2006 11:32

    Doporučil bych cibuli osmahnout na sadle, do kterého se přidá na kostičky nakrajený a vyškvařený kousek špeku. Já navíc k masu přidávám 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a několik kuliček černého pepře. A taky není na škodu vydusit s masem kousek na kostičky pokrajené červené papriky.

  • Majda | 29. 11. 2006 14:07

    Tak dneska jsem ho vařila již podruhé a musím opět říci, že je vynikající. Jiný už ani vařit nebudu.

  • Tereza Rosova | 24. 11. 2006 22:06

    Ahojky všechny a všichni:-)) Zítra přijde "tchán již nečekatel" ale stejně, musím se vytáhnout, inu, blíží se Vánoce:-))Miluje guláše a vše, ci se hovězího masa týký. Takže:rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, neboť se mi ze všech zdál nejlepší.Doufám, že se povede a o výsledku budu určitě informovat. Mějte se prima a autorce vřelé dííííky:-)) Tereza

  • Jana Kutačová | 23. 11. 2006 06:22

    Mám jen pocit,že hodit to maso do rozpáleného hrnce,tak s ním asi nezamíchám.Možná je na čase investovat do nějakého s nepřilnavým povrchem..:o))

  • Marcela Vrabcová | 22. 11. 2006 18:32

    Ja právě maso opékám úplně na sucho, i když to vždycky ze začátku vypadá hrozivě. Ale jak říká máma, jen tak se pořádne zatáhne.

  • Eva H. | 11. 10. 2006 14:00

    Já dělám guláš obdobně, jen místo sádla smažím masíčko na olivovém oleji a zahušťuji strouhaným tmavým chlebem (chlebová strouhanka).

  • Edita | 9. 9. 2006 11:02

    Guláš jsem uvařila a je vynikající. I můj přítel byl nadšen. Mám ráda recepty co nejjednodušší. Proto jsem použila místo jednotlivých koření hotové gulášové koření z obchodu. Nemělo to chybu. Díky za recept.

  • Filip | 1. 9. 2006 15:32

    Opravdu je vynikající

  • Kačka | 1. 9. 2006 13:53

    Dnes přijel "tchán čekatel", tak jsem včera sháněla nějaký recept, kterým bych se vytáhla a musím říct, že tenhle gulášek fakt bodl :) Je výborný a jednoduchý. Dávám za jedna :)

  • Milan Hudik | 24. 5. 2006 06:34

    Je vynikajicí doporučuji všem

  • Radek Kloza | 20. 5. 2006 22:38

    Musím pochváli autora gulášku, dle receptu se mi to povedlo, je vynikající

  • Jana z VM | 24. 4. 2006 13:46

    Musím přihodit i svoji trošku "do mlýna" - taky jsem už vyzkoušela papriku gulášovou a je daleko lepší, než lahůdková nebo sladká! A posledně jsem ještě přidala trochu Adžiky a bylo to ještě lepší !! A do gulášové polévky taky...

  • Jitka | 24. 4. 2006 13:26

    Já dělám guláš více méně obdobně, jen místo mouky dávám nadrobený chleba bez kůrky, papriku dávám gulášovou a někdy hodím i chilli. Gulášky my doma rádi, pokaždý může mít malinko jinou chuť.

  • Dana | 3. 4. 2006 12:09

    O víkendu vyzkoušeno přesně dle receptu, akorát z poloviční dávky. Musím dát za 1. Opravdu vynikající guláš.

  • Lída | 23. 3. 2006 17:17

    zkusila jsem, gulášek byl vynikající. Jen se mi připálila ta mouka během vaření. Nebylo by lepší mouku přidat až na konci?

  • Roman | 26. 2. 2006 16:08

    Rozhodne protlak! ne kecup.

  • Helena | 9. 2. 2006 17:47

    Nema to chybu,jako od moji babicky.

  • Anonym | 10. 1. 2006 16:25

    Ale do klasického guláše trocha protlaku (ne kečupu) opravdu patří.

  • Ajka | 10. 1. 2006 13:29

    Raději zůstanu u klasické přípravy guláše, s protlakem to není ono. Když podusíte maso na cibulce i s kořenám, tak vám vznikne krásná hustá, gulášová šťáva a už nemusíte přidávat ani masox, ani protlak. A nezhořkne ta smažená paprika s cibulí, to bych teda měla strach ?

  • Marcela Vrabcová | 10. 1. 2006 10:59

    Jsem rada ze chutna. Z veproveho uz jsem zkousela taky, jen pak zacnu cibuli a az po te masem, protoze veprove se udela rychleji. Mame radi hodne hustou stavu a toho dosahnu prave mnozstvim cibule. Ale jak vzdycky mama zduraznovala, nejdulezitejsi je opect maso rychle a opravdu bez tuku.

  • Pavel | 10. 12. 2005 14:28

    Super, jen jsem vynechal mouku. Cus P.A Dík.

  • Jana | 21. 11. 2005 01:28

    Marcelko,zkusila jsem,velmi dobré,krásná barva,chutné i z vepřového masa.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Hladká mouka Hovězí kližka Majoránka Masox Pálivá paprika Paprika - sladká Rajský protlak Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Vařený krém na dorty, řezy, cukroví

Vařený krém na dorty, řezy, cukroví

Thajská kuřecí polévka s houbami

Thajská kuřecí polévka s houbami

Kuřecí stehna na medu s jablky

Kuřecí stehna na medu s jablky

Pochoutkový dip k zelenině

Pochoutkový dip k zelenině

Tvarohový cheesecake s borůvkami

Tvarohový cheesecake s borůvkami

Vláčný makovník / makovec

Vláčný makovník / makovec

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

95
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
57
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
49
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
48
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
45
Špenátový koláč s vejci
Špenátový koláč s vejci

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš bez masa
Guláš bez masa
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš připravený v troubě
Guláš připravený v troubě
Guláš s česnekovými výhonky
Guláš s česnekovými výhonky
Guláš s hlívou ústřičnou
Guláš s hlívou ústřičnou
  • Recepty.cz
  • Guláš od mámy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact