g
vepřová plec
nebo krkovice, případně hovězí či krůtí maso
2
ks
cibule
velké
50
g
uzený špek
4
lžička
mletá sladká paprika
3 -
200
g
slovenská paprika
3 kusy, cca
70
g
rajský protlak
3
stroužek
nasekaný česnek
160
g
čerstvé žampiony
bílé nebo krémové
600
ml
vývar
cca
jíška
na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme na kostičky pokrájené cibule dozlatova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso a osmažíme.
2
Po osmažení masa přidáme protlak a sladkou papriku a česnek, vše krátce osmažíme, přisypeme očištěnou a pokrájenou papriku, očištěné žampiony (pokud možno co nejmenší kloboučky), přilijeme cca dvě lžíce vody a za častého míchání necháme papriku a žampionky trochu povadnout.
3
Vše poté zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání. Nakonec omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem dle chuti a můžeme podávat.
4
Podáváme s těstovinami, knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem...
5
Pokud máme rádi ostřejší jídla, přidáme s paprikami i kousek chilli papričky nebo feferonky.