g
vepřová plec
(lze použít i drůbeží, králičí nebo hovězí maso)
1
ks
cibule
větší
sůl
pepř mletý
100
g
anglická slanina
nebo Váhalova, moravská...
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca 2 -
500
g
vývar
dle potřeby, cca
hladká mouka
nebo jíška na zahuštění dle potřeby
250
g
hrášek
čerstvě vyloupaný nebo mražený, cca
tymián
nebo rozmarýn - není nutné!
Postup přípravy receptu
1
Na vyškvařeném, drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Ke konci smažení přidáme osmažit i pokrájenou slaninu a poté i nasekaný česnek (případně i bylinky dle chuti).
2
Vše zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Před koncem dušení (cca 3-5 minut) přisypeme hrášek, který necháme změknout (pouze na skus, nerozvařit!). Omáčku zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě nebo jíškou, případně ještě dochutíme dle chuti solí, pepřem, česnekem, provaříme a můžeme podávat.
3
Příloha může být téměř jakákoliv: brambory, noky, rýže, těstoviny...