Dozlatova opečené lilky potřené pastou z vlašských ořechů, česneku a koriandru jsou vynikající chuťovka, kterou si můžete dát jako svačinku nebo večeři. Zrovna tak je ale můžete nakrájet na malé rolky a s pomocí párátek vytvořit originální jednohubky na párty.
Upečte česnek na pastu. Palici podélně rozřízněte, pokapejte olejem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Česnek díky pečení ztratí trochu ostrosti a bude lépe stravitelný.
Lilky podélně nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky. Z obou stran je pořádně osolte a nechte 30 minut vypotit. Důkladně je osušte papírovou utěrkou a opékejte na kokosovém oleji (ideálně na grilovací pánvi) z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírové utěrky a nechte vychladnout.
3
Ze slupky vyloupněte stroužky česneku a protáhněte lisem na česnek. Do mixéru vložte vlašské ořechy, lístky čerstvého koriandru, vymačkaný česnek a pár lžic vody a vše promixujte, v pastě můžou zůstat i drobné kousky ořechů. Pokud je hmota příliš hustá, můžete ještě přidat trochu vody. Do pasty přidejte mletý koriandr, pořádně osolte a opepřete.
4
Vychladlé plátky grilovaných lilků poté potřete ořechovou pastou a zarolujte. Rolky můžeme překrojit či propíchnout párátkem. Podávejte je posypané zrníčky granátového jablka a ozdobené lístky čerstvého koriandru.