Kde mají dobré pivo, tam většinou na jídelním lístku najdete i vepřové koleno. Není divu, že se tahle dobrota v našich končinách tak ujala. Připravte si ji i na vlastní pěst, a to klidně i v případě, že nemáte venkovní gril. Koleno podle tohoto receptu totiž můžete upéct i v troubě. Vyberte si pěkně masité vepřové kolínko, třeba z Kauflandu od K-Mistrů od fochu z Modletic. Báječná vůně vepřového masa pečeného v pivu přiláká všechny labužníky.
ks
vepřové koleno
Kaufland od K-Mistrů od fochu z Modletic
1
lžíce
med
1
lžíce
hořčice
1
lžíce
grilovací koření
70
ml
olej
500
ml
pivo
10
ks
pepř celý
5
ks
nové koření
2
ks
bobkový list
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Vepřové koleno očistíme a nařežeme kůži jako mřížku. Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením a solí i pepřem dle chuti. Marinádou potřeme koleno ze všech stran.
Dáme na hliníkový tácek (bez dírek), podlijeme pivem, přidáme zbývající koření a vložíme do roztopeného grilu. Gril uzavřeme a grilujeme asi 2-2,5 hodiny. Pokud máte otevřený gril, vyplatí se kolena nejprve 2-3 hodiny povařit s kořením a zeleninou. Pak teprve potřít marinádou a vložit na gril.
3
V případě trouby je postup obdobný, jen místo tácku můžeme použít pekáč a zakryjeme ho alobalem, aby se koleno mohlo pěkně propéct a zároveň se nespálilo. Na posledních cca 20 minut zapneme funkci vrchního grilu.