Dezert si nemusíte odepřít ani při grilování. Ogrilovat se totiž dá i ovoce, jako je ananas, broskve a meloun. A když ho pak na míse ještě zasypete užasně křupavým domácím griliášem se sezamem a naservírujete s lahodným řeckým jogurtem, budou se všem sbíhat sliny.
Nejprve připravte griliáš. Pekáček o velikost asi 20 x 30 cm položte na prkénko, vyložte pečicím papírem a posypte sezamem. Cukr nasypte do kastrolu se silnějším dnem, zahřejte na střední teplotu a pomalu rozpusťte. Nikam neodcházejte, karamel se rychle spálí. Asi během pěti minut získá zlatohnědou barvu. Nalijte ho opatrně na sezam v pekáčku a nechte, aby se roztekl do tenké vrstvy a úplně vychladl.
2
Meloun nakrájejte na trojúhelníky asi 1 cm silné. Broskve zbavte pecky a rozkrájejte na měsíčky. Ananas oloupejte, pokrájejte na kolečka, ta přepulte a zbavte dřevnatého středu. Ovoce ogrilujte na čisté mřížce asi 2 minuty z každé strany. Hotové kousky skládejte na velký talíř.
Griliášový plát sloupněte z pečicího papíru, rozbijte ho na malé střepy a posypte jimi ugrilované ovoce. Přidejte lístky máty a podávejte s řeckým jogurtem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)