Grilované kuře tak trochu jinak rozhodně stojí za vyzkoušení. Díky pikantní sladkokyselé marinádě z rozpuštěného másla, nastrouhané citronové kůry a šťávy, zázvoru, medu a čerstvé chilli papričky chutná báječně, je úžasně šťavnaté a hotové je za pouhou půl hodinku.
Kuře ostrým nožem nebo nůžkami na drůbež rozřízněte uprostřed prsní kosti po celé délce. Otočte ho kůží nahoru, dlaní zatlačte na páteř a zploštěte ho. Kuře z obou stran osolte a opepřete a nechte v pokojové teplotě asi hodinu odpočinout.
2
Zatím rozehřejte gril a mřížku potřete olejem. V kastrolu rozpusťte máslo a vmíchejte do něj nastrouhanou kůru i šťávu z 1 citronu, najemno nakrájený zázvor, med a nasekanou chilli papričku. Kuře položte na gril kůží dolů a grilujte asi 6 minut. Nyní ho otočte a potřete máslovou směsí. Gril přiklopte a kuře grilujte asi 30 minut. Průběžně, asi každých 5 minut, ho potřete máslovou omáčkou.
Před dokončením kuřete rozčtvrťte druhý citron a rovněž jej ogrilujte doměkka. Hotové kuře opepřete, nechte 10 minut odpočinout na prkénku a podávejte ozdobené nasekanou petrželkou s opečeným citronem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)