Očištěnou čerstvou hlavatku (my měli rybu o délce zhruba 90 cm) pokrájíme na podkovy o síle 3 cm, omyjeme a osušíme.
2
Česnek oloupeme, jemně nasekáme a smícháme s olejem (cca necelý decilitr). Olej necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak každou podkovu celou potřeme česnekovým olejem, osolíme, opepříme a při pokojové teplotě necháme podkovy zhruba půlhodinky odležet.
Pak už je čas jen na rozpálený gril, kam podkovy pokládáme a grilujeme z obou stran cca 5 minut do doby, kdy se začnou na mase tvořit typické zlatohnědé mřížky.
4
Podáváme s čerstvým pečivem nebo grilovanou předvařenou bramborou.
5
Hlavatku jsme ochutnali vůbec poprvé, u přátel na Slovensku, kde nám ji připravil kamarád Tomáš. Všichni jsme se shodli na tom, že lepší rybu z grilu jsme nikdy neochutnali a nejedli. Výsledek je oproti vynaloženému úsilí při přípravě (pokud nepočítám lov a čištění) vysoko v kladných číslech :-) a málem tedy nedošlo ani na fotodokumentaci :-) .