g
moravská klobása
nebo ostravská, maďarská... cca
tymián
čerstvý nebo sušený (lze použít i čerstvý rozmarýn)
1
stroužek
česnek
velký (nebo dva)
sůl
pepř mletý
250
ml
smetana ke šlehání
mléko
dle potřeby na podlití
tvrdý sýr
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Brambory pokrájíme na slabé plátky. Polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na brambory nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Na to naskládáme vrstvu ze zbylých brambor, vše zalijeme smetanou, osolíme, můžeme ještě ochutit tymiánem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení můžeme posypat sýrem, který necháme na bramborách rozpustit. Je-li třeba, po odklopení podlijeme mlékem, aby se nám brambory nepřipalovaly. Po upečení necháme krátce odstát, pak nandáme na talíře a podáváme.
2
Podáváme se zeleninovým salátem.
3
Pokud chceme mít brambory bezmasé, místo klobásy můžeme použít uzené tofu nebo ochuceného šmakouna.