g
anglická slanina
nebo váhalova, lze použít i šunku
rozmarýn
dle chuti, nasekaný
koření
dle chuti nebo kořenící směs
sůl
250
ml
smetana ke šlehání
mléko
na případné podlití
tvrdý sýr
dle chuti na posypání
Postup přípravy receptu
1
Brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků zaplníme dno máslem nebo olejem vymazaného pekáčku, na které nasypeme trochu čerstvě nasekaného rozmaránu (lze i tymián), na slabé plátky pokrájený očištěný fenykl, na nudličky pokrájenou slaninu, osolíme, okořeníme a zakryjeme zbylou polovinou brambor. Pak vše zalijeme smetanou, osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15-20 minut. Pak odklopíme a dopečeme doměkka. Ke konci pečení můžeme posypat sýrem, který na bramborách necháme rozpustit. Pokud je třeba, po odkrytí podlijeme mlékem, aby se nám brambory nepřipalovaly. Po vyndání z trouby necháme krátce odstát, pak nandaváme.
2
Podáváme se zeleninovým salátem.
3
Pokud chceme mít pokrm bezmasý, uzeninu vynecháme nebo použijeme místo uzeniny například uzené tofu.