Cibuli oloupeme, pokrájíme (na kostičky nebo plátky) a osmažíme na trošce oleje dozlatova. Nepřesmažit, aby nezhořkla! Brambory pokrájíme na slabé plátky. Slaninu pokrájíme na drobné nudličky nebo kostičky. Česnek nasekáme nadrobno.
2
Polovinou bramborových plátků vyložíme dno vymazaného pekáče. Na vrstvu brambor nasypeme osmaženou cibulku, nasekaný česnek a pokrájenou slaninu. Dle chuti opepříme nebo okořeníme (lze ochutit i bylinkami) a vše zakryjeme další vrstvou brambor ze zbylých plátků.
3
Vše zalijeme smetanou, okořeníme dle chuti, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15-20 minut. Pak odkryjeme a dopečeme doměkka, ke konci můžeme přidat sýr, který necháme roztavit.
4
Pokud se nám během pečení smetana vypekla, podlijeme brambory trochou mléka, aby se nám nepřipálily.
5
Po vyndání necháme brambory krátce odstát a pak podáváme například s okurkovým nebo hlávkovým salátem.