Troubu předehřejte na 160 °C. Jedním oloupaným stroužkem česneku překrojeným napůl vytřete zapékací mísu. Máslo pokrájejte na plátky a částí vyložte dno mísy.
2
Smetanu nalijte do kastrůlku, přidejte oloupanou a nahrubo pokrájenou cibuli se zbylým česnekem a polovinu lístků tymiánu. Osolte, opepřete a za mírné teploty povařte 15 minut. Směs rozmixujte dohladka.
Oloupané brambory i batáty nakrájejte na velmi tenké plátky. Naskládejte střídavě do mísy jednu vrstvu tak, aby se brambory překrývaly. Zasypejte třetinou sýra, pokračujte další vrstvou, opět zasypejte sýrem a zakončete poslední vrstvou brambor. Brambory klaďte opravdu hustě, aby ve vrstvách nebyly mezery. Vše zalijte smetanovou směsí a zakryjte alobalem. Pečte v troubě 1 hodinu. Poté brambory vyndejte, sundejte alobal a nechte vychladnout. Vrch zasypejte poslední třetinou sýra a zapečte dozlatova pod rozehřátým grilem. Před podáváním posypejte brambory lístky tymiánu.
Tip: Místo cibule použijte dvě šalotky.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (únor/2020)