Gratinované brambory jsou oblíbené jak pro svou snadnou přípravu, tak výtečnou chuť, kterou jim v tomto receptu dodává také cibule, česnek a čedar. Vychutnat si je můžete jen samotné nebo jako skvělou přílohu např. k rybám.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 mm. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek pokrájejte na plátky, sýr nastrouhejte nahrubo.
Zapékací mísu vymažte máslem, naskládejte do ní vrstvu brambor, dobře osolte a opepřete, přidejte cibuli, česnek a sýr. Takto pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Končete vrstvou brambor a troškou sýra.
Nezapomeňte každou vrstvu dobře osolit.
Vše rovnoměrně zalijte smetanou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C.
Brambory se budou péct asi 50 minut.
Tip: Doba pečení závisí na tom, jak velkou máte zapékací mísu a jak vysoká je tím pádem vrstva brambor. Ideálně by měla mít tak 3 cm. Silnější vrstvu pečte o 10–15 minut déle, pokud budou brambory už hezky zlaté, zakryjte je na závěr pečení alobalem. Nižší vrstva brambor bude naopak propečená dříve.