g
sýr niva
nebo takový, který máme nejraději- Gouda, Čedar, zauzený...
sůl
Dle chuti
muškátový květ
česnek
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme na cedníku okapat.
2
Zapékací mísu si vyložíme plátky slaniny, do které pak nasypeme předvařenou brokolici, kterou posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vejcem rozmíchaným v mírně osolené smetaně (pozor na sýr, je už slaný!). Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut zakryté, pak odklopíme a krátce dopečeme do mírného zezlátnutí sýru. Před podáváním necháme brokolici chviličku odstát, lépe se pak krájí.
3
Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo s vařeným bramborem.
4
Na gratinovanou brokolici můžeme použít i méně výrazné obyčejnější či jemnější sýry, kdy do smetanové zálivky přidáme na dochucení například česnek, muškátový květ, pepř... nebo slaninou nevyložíme zapékací mísu, ale pokrájíme jí na kostičky, promícháme v míse s brokolicí a zapečeme jí se sýrem a smetanou tímto způsobem.
5
Lze jíst i vychladlá, na způsob zeleninového slaného koláče.