Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
2
Uvedeme do varu vodu se špetkou soli. Dvěma lžičkami (pokaždé je ponoříme do horké vody) tvarujeme z těsta malé noky, vkládáme je vroucí vody a 5 minut vaříme. Hotové vyplavou na hladinu.
3
Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme je do nahřáté mísy a polijeme rozpuštěným, mírně zrůžovělým máslem. Výborná příloha k různým druhům pečeného masa.
Dělám i bez ementálu a muškátu-to se u všech jídel nehodí.Máme je rádi,jsou to takové jednohubky :-))na vidličku.
Apina Hrbek
|10. 2. 2009 20:09
Ludku, ve Vidni delaji z dyni mnoho jidel a ackoliv nemam zadny "autenticky" ja delam dynovou omacku tak, ze nakrajenou dyni dam na zpenenenou cibulku, osmahnu, dam sul a pepr a trochu podliju a dusim. Kdyz je dyne mekka rozmixuji. Dochutim soli a peprem, pridam zakysanou smetanu a trochu cerstveho utreneho cesneku. Nekdy pridavam do omacky taky v troube oprazene a na drobno rozsekane orechy.
Apina Hrbek
|10. 2. 2009 20:02
Blazenko, z teplych brambor je testo lehci.
Blažena Halušková
|10. 2. 2009 16:46
A co se, prosím, stane, když je budu dělat z vychladlých brambor?
possum *
|21. 3. 2007 15:27
Tak uz mas omacku v novych receptech. Ja osobne bych asi udelala polivku, ktera je dost husta sama o sobe a trosku dohustila (v trosce vody rozmichat trochu maizeny). Je-li zajem o polivku muzu taky napsat.
Ludek Smetana
|21. 3. 2007 11:52
gnocchi jsou mňam mňam, ale měl jsem jednou ve Vídni naprosto dokonalý s dýňovou omáčkou, neznáte někdo nějaký recept? díky za info
Blanka
|31. 10. 2006 19:39
Mňam, mňam. Se špenátovou omáčkou s kuřecím masem vynikající.
Renata
|2. 5. 2006 14:23
Jirko, mouka je v repeptu....
Drahuše
|22. 2. 2006 13:54
Skvele, s listovym spenatem a kurecim masem. Jednicka podtrzena!
Barbora Skalová
|26. 4. 2005 13:53
lahůdka jahůdka
Lenka
|23. 4. 2005 23:48
Jinak bez sýra a muškátu jsou to klasické staročeské/staromoravské klouzáky/špalíčky. Dělala jsem moje babička z ČM Vysočiny, obvykle jako přílohu k pečenému masu nebo kachně, a zelí.
Vaclav Smoranc
|20. 3. 2005 11:17
Díky diskuzním příspěvkům jsme gnocchi objevili,je to velmi chutná příloha.
marcela hanušová
|16. 3. 2005 09:00
Jsem rády, že jsem je našla. miluji je s omáčkou ze špenátu, smetany, česneku a kuř. masa.
Kuchařka on-line
|7. 12. 2004 08:11
Opraveno.
Jirka Plaček
|6. 12. 2004 20:21
Zas ten drobný problém: na co tam máte tu mouku, když ji do toho nepoužijete?