Pre Jarku K.: podobný recept som našla aj pod názvom Gerlachovské rezy, aj pod názvom Z(Ž)erbo(ó) rezy. Postup je rovnaký, líšia sa len pomerom použitých surovín a tým, že Gerbeaud má "až" 4 vrstvy cesta (keďže je pripravovaný z viac múky). Ale podstatný nie je názov, ale výsledok :-)
Podle mé tety dělám všechna kynutá těsta z hladké mouky a nemá to chybu. I zde bych se vůbec nerozmýšlela a dala hladkou.
V originálnom recepte je uvedené len "múka". U nás sa do kysnutého cesta na koláče (vrátane tohoto) používa polohrubá múka. Inú náplň, ako džem + orechy sme neskúšali. Možno by šla nutela + orechy :-)
Tatínek mne učil: do trouby patří hladká mouka, do vody polohrubá. Tímto pravidlem se řídím.
Jarko K. díky za radu,u nás také letí ořechy.Když už jste to dělala, jakou dáváte mouku? Myslím, že by pasovala hladká, ale nevím.díky
U nás doma se tomu říká Gerlachovské řezy - naptejte se mě proč - a místo marmelády dáváme jen ořechy, cukr a zakapeme smetanou. Pře pečení spolu s ořechy udělá báječnou jemnou náplň. Podle mého je to lepší než s marmeládou, což jsem už také ochutnala.
Ještě jsem zapoměla, jaká mouka, to s i myslím je dost důležité. Díky
Koláč vypadá báječně.Jen mě zajímá jestli by šla jiná náplň u nás nemá nikdo moc rád marmeládu.Šel by tam třeba tvaroh a jablka nebo tak? Díky za nápady
Áno, Andora, všetky placky potreté džemom a posypané orechami dáme na seba a upečieme naraz.
koláč jsem již vyzkoušela, je opravdu moc dobrý
Ty placky pečeme vyskládané na sobě? Rozumím tomu dobře? Vypadá to zvláštně, tak bych to někdy prubla.
Tuto BOMBU určitě vyzkouším při slavnostnější příležitosti ! To bude dobrota! Moc se mi tento recept líbí! Díky za něj.