Pečená zeleninová galetka z křehkého máslového těsta potřeného ochuceným rajským protlakem a naplněná rozdrobeným sýrem feta, cuketou a rajčaty, doplněná dýňovými semínky, nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná.
Do mísy robotu dejte mouku, sůl, tymián, na kousky pokrájené máslo a zakysanou smetanu, pomocí háku v míse umíchejte drobenku. Postupně přidávejte studenou vodu a teď už pouze prsty suroviny spojte v těsto. Pokud se vám to nedaří v míse, vyklopte těsto na pracovní plochu. Pracujte rychle, těsto zbytečně nehněťte. Jakmile těsto drží pohromadě (může být stále trochu drolivé), zabalte ho do fólie a dejte alespoň na 30 minut do ledničky.
2
Mezitím očistěte zeleninu a pokrájejte ji na kolečka 2–3 mm tenká. Rajský protlak promíchejte s česnekem a oreganem. Odpočinuté a ztuhlé těsto dejte mezi dva archy pečicího papíru a rozválejte na co nejtenčí placku. Postupujte od středu a trpělivě válejte, dokud nebude těsto tenké asi 2 mm, snažte se udržet tvar kruhu, nemusí být ale nijak dokonale souměrný.
Vyválené těsto dejte na plech, sundejte vrchní pečicí papír a těsto potřete ochuceným protlakem, nechte volný okraj asi 3 cm. Na protlak nadrobte asi polovinu fety a pak v jedné vrstvě naskládejte kolečka zeleniny. Okraj těsta přeložte přes náplň, potřete ho vodou a celou galetku zasypte dýňovými semínky, solí a pepřem. Galetku dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. Podávejte ji ještě teplou posypanou zbylým sýrem a čerstvým oreganem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)