Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct, aby se vytvořila křupavá krustička. Nahoru rozložte plátky povařených brambor a chcete-li, placku ještě opatrně obraťte a krátce opečte z druhé strany. Ihned podávejte.
2
Know-how: Jednodušeji už to nejde. Frico (které v jiných částech Itálie znamená jen menší placičky ze strouhaného parmazánu, zatepla stáčené přes rukojeť vařečky nebo váleček a podávané jako chuťovka) je výsledkem nouze. Šetrné italské hospodyně v dobách bídy totiž nechávaly na pánvi na kamnech roztavit kůrky od sýra, které pak byly poživatelné. Přidávalo se k nim, co zrovna bylo po ruce – brambory, ale třeba i polenta. Proto se také recepty na frico v tomto kraji velice liší. Někdy se sýr opéká zároveň s nastrouhanými bramborami a mohou se přidávat i další suroviny. Každopádně je dnes módní záležitostí, podávanou i v michelinských restaurantech.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.