Já dávám do álně ještě mleté ořechy,
Pro hrůzu kdo ten recept psal??? Těsto vyválíme na pomoučené ploše na obdélník velikosti 30×70 cm - vždyť tak velký není ani vál a ta síla - nakrájíme na plátky 5 cm tlusté. Váhy jsou v gramech a míry v centimetrech?????
Celkem snadná lahůdka
Jsou opravdu výborné a dělám je už několik let. Recept je tu tak dlouho a je tak dobrý, že si zasloužil i několik pochybných kopií :-( , jako všechno, co za něco stojí.
moc, moc, moc, moc dobré <:-) <3 :-*
<3 <3 <3
Františky jsou výborné <3 <:-) :-)) :-[ ;-) :-) :-P :-*
Před chvilkou jsem vytáhla z trouby, krásně voní a báječně chutnají, děkuji za recept <3 <3 <3
luxusní <3
výborné )
V pondělí jsem je zkusila poprvé v životě - náplň vytekla,snědli jsme jí z peč.papíru :-) a dnes, v sobotu, zadělávám už počtvrté. A to manžel normálně nesnáší skořici! Prostě maxiúspěch
Výborné a rychlé, zkrátka super. I druhý den byly mňam. Škoda , že nemohu dát více 1*
Bylo to rychlé,krásně to vypadalo, bylo to i dobré,ale asi už to vícekrát dělat nebudu. Neoslnilo to.
Tak jsem neodolala a po týdnu peču zase, jsou prostě super!!!!!!!
Právě jsme dopekli, no je to mňamka! S těstem se dělá báječně, je to rychlé a dobré. Přidávám do oblíbených !!!! A posílám velkou 1.
Znám to pod názvem Švýcarky a moc mi chutnají. Příště vyzkouším s ořechama nebo mákem. Hodnotím 1
Děkuji za velmi dobrý recept, sice vzhledově ty moje nevypadají jako u Vás na fotce (musím si je párkrát natrénovat ), nicméně chuťově byly moc pochváleny, s těstem se pracovalo velmi dobře, náplň vůbec nevytekla, upečené jsou za chvilku a poživatelké jakbysmet, takže rozhodně dávám za jedna
Diky za dobry receptik.Vice-mene me to uz delsi dobu lakalo je udelat,opravdu nezklamaly,jsou velmi chutne....a to do testa nepatri ani jedno vejce nebo zloutek,to me prekvapovalo.Napln nevytekla a opravdu se s testem velmi dobre dela,davam za 1*
Opravdu moc výborné, hned byly pryč. Dávám za 1.
Ještě nikdy jsem tady nic nepochválila - jsem stydlivka - ale toto si zaslouží 1 a velké poděkování.Pekla jsem se sušeným droždím a mouku půl na půl vč. jednoho vejce a BYLO TO SKVĚLÉ HNED I DRUHÝ DEN. Děkuji moc.
FANTASTICKÉ! Moje první kynuté těsto a dopadlo to naprosto úžasně! Díky moc za recept! Držela jsem se receptu, jen kynout jsem nechala asi dvě hodiny, protože jsem musela odejít. Náplň mi vůbec nevytekla. Rodina se oblizovala, takže příště budu určitě dělat z dvojité dávky.
Až doteraz boli u môjho manžela na 1. mieste medové rezy, ktoré dodnes nechýbajú na sviatočnom stole, ale odkedy som prvýkrát upiekla Františky, tak sú bez konkurencie a musím ich piesť veľmi často. Pečiem ich rada, s cestom sa dobre pracuje. Ak nechcem riskovať, aby mi vytiekla náplň, posypem ju omrvinkami z piškót, alebo sušienok. Podaria sa mi stále ako na fotke. Dávam 1*****
Protože se mi s tímto těstem výborně pracuje,zkusila jsem ho na slano.Místo skořice jsem do těsta dala provensálské koření,rozválené těsto potřela kečupem,rozkrájela na trojuhelníky,na každý dala kousek salámu,posypala strouhaným sýrem a zabalila do malých rohlíčků.Bylo to mooooc dobré.Doporučuji vyzkoušet
Strašně dobré,upečeno a spapáno.Příště jen musím udělat ze 2 dávek.Bylo to pro naši rodinu málo.1.
Opravdu moc dobré, pekla jsem je už víckrát, škoda jen že mi pokaždé trochu náplně vyteklo. Ale i tak se recept dostal mezi mé nejoblíbenější, díky.
Jsou výborné. Pekla jsem je už dvakrát. A určitě upeču znova. Bezva nápad a zpestření mezi těmi perníky, bábovkami a ostatními buchtami, co peču pořád dokola. Zkusím i s ořechy.Dávám jedničku.
Jsou výborné, pekla jsem již dvakrát.Chutnají celé rodině. Povedly se hned napoprvé.Bezva zpestření mezi perníky, bábovkami a ostatními buchtami, které peču pořád dokola.Dávám jedničku s hvězdičkou.
Díky za bezva recept, je to dobrá finta s tím zmáčknutím a krásně to vypadá.Už jsem je dělala podruhé, jednou se skořící a teď s mákem. Protože se mi těsto zdálo trochu tužší, přidala jsem při druhém pečení 1 vejce a mouku dala půl na půl polohrubou a hladkou. Moc se povedly, těsto bylo nadýchanější.
Opravdu vyborne. Pekla jsem a hned napoprve se povedly. Davam za 1 a v nejblizsi dobe budu opakovat.
Pekla jsem horkovzduchem na 200, ale bylo to moc. Příště jsem pekla na 175 a bylo to vysušené. Doporučuji péct v horké troubě na 200 asi 5 minut, potom snížit bez otevírání trouby. Jsou opravdu dobré. Do těsta jsem dala lžičku skořice a lžičku koření Sladké pečení.
Pekla jsem je poprvé, moc to všem chutnalo a tak příště peču z dvojité dávky. Těsto se dobře zpracovává. Používám sušené droždí a tak kynutí trvá o chvilku dýl .I tvary se mi povedly jako na fotce. Dávám 1.
O víkendu upečeno.Jsou bezkonkurenční.Skořici milujem,takže je to pro nás jak dělané.Je to po vykynutí rychlovka.Bezva se těsto zpracovává.Rozpůlila jsem těsto na půl a zpracovala na dvakrát.Mám menší vál.Nevešlo by se mi tam 70 cm.Rychle pečené přesně 11 min.Vůbec nic nevyteklo.Potřela jsem vejcem kolem dokola.Možná přidám příště vl.ořechy sekané.Dávám 1*.PS
Včera jsem je poprvé vyzkoušela, držela jsem se receptu, akorát těsto jsem nechala kynout 2 hodiny-byla jsem na spinnu, velice dobře se s těstem pracovalo, františky opravdu na plechu v troubě nakynou, měla jsem jich 11, některé byly jako na fotografii, máslo vyteklo jen trochu. Doba pečení se ale protáhla na cca 25 min. Dali jsme si je k snídani - jsou dobré, možná příště přidám i mletý mák. Určitě upeču znovu.
Právě dopékám. Vyzkoušela jsem celozrnnou mouku a jsou výborné! Moc děkuji za recept a inspirativní komentáře :-)
Teď jsem je dodělal.trošku se mi v troubě připálily zespod,tak jsem zkusil zbytek co se nevešly na plech dát do mikrovlnky jen na program grill kombi s horkým vzduchem.SUPER!!!Troubu jsem předehřál na 200 stupňů na talíř pečící papír a pak už jen přes sklo kontrola vzhledu.Jsou dozlatova a zespoda mírně hnědé.Už to jinak dělat nebudu!
Takže jsem včera vyzkoušela, těsto jsem udělala v pekárně. moc se podařilo, chuťově vynikající ale bohužel jsem z toho měla spíše patvary. Ale i tak hodnotím za jedna a určitě budu zkoušet dál..... a dál.... až se zadaří. ta chuť za to stojí.
Také jsem pekla poprvé. A jsou výborné. Při pečení se mi neroztekly vůbec. Zmiňuji právě kvůli komentářům níže.
Pekla jsem poprvé a vydařily se jak na obrázku, moc dobré. Zaslouží si 1.
Opravdu výborné, moc jsme si pochutnali. Sladké to bylo akorát a dokonce se i tvarově zadařilo.
pekla jsem už podruhé a opět velký úspěch.Příště zkusím ještě s nutelou.Já také moc děkuji za recept.Je to naprosto úžasné,jednoduché a výborné.
Úžasný recept, pekla jsem vše podle receptu a výsledek byl super. I vzhledově se mi povedly.. Jen vím, že příště musím Františky upéct minimálně ze dvou dávek. Během jediného dne byly snězené. Moc děkuji autorce za recept.
Upekla jsem dle receptu,jen na základě komentářů jsem potřela vyválené těsto máslem a pak posypala skořicí a cukrem.Příště dám ještě více cukru,ale jinak výborné.
Pro LenkuPokud jsem dobre cetla recept tak autorka nikde nepise ze recept je zdejsi!!! Jinak pro autorku receptu - vynikajici!!!!!
Perfektní těsto,lze dělat i s oříškovou náplní nebo když se nepřidá skořice tak s makovou. Já stejné těsto používám třeba i na buďáky(závin se švestkami a mákem)
Ráda bych vděla nakolik si autorka myslí, že recept je zdejší. Tento recept je tradiční sladkost ve Finsku, kde jsem nějakou dobu pobývala a jedna ingredience chybí - a to kardamonová semínka v těstě.
Měla jsem obavu, že bude trošku složitější, ale příjde mi celkem jednoduchý a hlavně moc MŇAM.
Dnes jsem upekla. Je to super recept! Těsto jsem nechala připravit v domácí pekárně (se sušeným droždím-2lžičky). Tvary se celkem povedly, ale příště to bude perfektní-už vím ten fígl, že je potřeba se nebát a střed hooodně stlačit. Děkuji za recept a posílám skořicovou jedničku.
V sobotu jsem pekla. Pro velký úspěch jsem musela zopakovat i v neděli. Výtečné.
Dnes jsem vyzkoušela, místo polohrubé mouky jsem dala hladkou, těsto bylo skvělé. Tvaru jako na obrázku jsem sice nedosáhla, moje chyba, stlačila jsem je na druhou stranu... ale vůbec to nevadí, jsou vynikající.
pro Bebu: z jedné dávky jsem měla přesně 14 kusů. Já dělala dvojitou, tedy 28 kusů. A s tím kakaem to bylo dobré také. Dělala jsem půl se skořicí a půl s kakaem.
Ak ste to niektoré kuchařinky robili, napíšte, koľko je z jednej dávky kusov.Ten predošlý dotaz bol zbytočný,lebo v komentároch som sa dočítala, že to niekto chcel plniť i šunkou.
Ďakujem za odpoveď. Myslíte, že by sa miesto škorice mohlo použiť aj kakao? Rada by som to vyskúšala, ale deti škoricu nemusia. A čo na slano?
Mašlovačka:objevila jsem silikonovou mašlovačku (vypadá jako plochý stětec). Snadno se myje (i v myčce) nic z ní nepadá, není ničím cítit a parádně se s ní dělá.
I já používám už jen plochý štětec místo mašlovačky. Ta občas vypadlá pírka na plechu opravdu nemusím.
No z kontextu vyplývá, že peroutka či mašlovačka či jak se to v kterých koncích naší země nazývá. Prostě "hen ten oný bazmek", kterým potíráte třeba závin rozšlehaným vajíčkem (jí si kdysi koupila světlý plochý štětec a jsem s ním spokojená, nevypadávají z něho pírka jako z péřové peroutky a lépe se udržuje v čistotě....)
Čo je to vlažítko?
Máslo jsem rozpustila a vlažítkem roztřela na těsto, pak posypala cukrem, skořicí a oříšky a nevytekla ani jediná kapička, máslo se do těsta jakoby vpilo a náplň držela přesně tam kde měla. Vyzkoušejtete, snad to bude fungovat i vám.
Myslím děvčata, že je potřeba rolku stlačit vprostředku hodně moc, aby se při dalším kynutí a při pečení závity na obou stranách zvedaly nahoru a tak náplň tolik (nebo vůbec) nevyteče
Náplně mi také trochu vyteklo, ale ne moc. Jinak všem velice chutnalo.
U nás se tomu taky říká švýcarky,těsto máslem jen potřu a posypu cukrem a skořicí, stočím a krájím kolečka, která se pečou naplocho.
Teda ja porad nemuzu prijit na to, co v to je, ale ja mam opravdu jem pak kapek naplne venku, jinak vsechno uvnitr (uz jsem pekla vickrat). Ja bych si zkusila pohrat s teplotou, pri ktere to davam do trouby, pak to treba nevytece.
Zkousela jsem je taky upeci,testo se mi zdalo (na kynute)dost tuhe,musela jsem zadelavat jen v ruce,nechala jsem kynout 35min,ale zrejme to mohla byt delsi doba.Delala jsem z pulky roladu,a z te druhe pulky jsem zkousela frantisky,napln mi nevytekla-potrela jsem testo masle,posypala cukrem a skorici.Holce chutnaly,ale pro mne to bylo testo,rekla bych hutne,nebylo tak nadychane.S testem se moc hezky delalo,a chutne to tez bylo,ale priste pridam asi vice mleka a necham kynout delsi dobu.
Zkuste závin nacpat do formy na srnčí hřbet. Nesmí být ale úplně plný, tak ze 2/3.
Včera jsem recept vyzkoušela, rovnou z dvojité dávky a dobře jsem udělala. Byla to lahůdka. Když čtu reakce na vytékání náplně, tak musím říct, že pokud se udělá malá vrstva náplně , tak vyteče jen pár kapek másla, ostatní se vpije do těsta a je to krásně křehoučké
Na druhý den už to není nic moc. Dětem to sice celkem chutnalo, ale manžel se na to dvakrát netvářil Čerstvé to bylo OK. Jen kdyby z toho skoro vše nevyteklo ven.
Vcera jsem pekla,testo jsem nechala kynout,ale rekla bych,ze by to chtelo kynout dele.Testo je podle mne moc huste,asi zkusim pridat trosku vice mleka.Udelala jsem 1 roladu s nutelou a zbytek jsem udelala dle receptu,nic mi nevyteklo,potrela jsem to maslem,navrch nasypala cukr a skorici.Detem to moc chutnalo,ale podle mne,by to chtelo delsi dobu na kynuti.Jinak se s testem moc hezky pracovalo,a chit melo taky dobrou.
Děkuji autorce za vysvětlení, Sharien měla pravdu. Jestli však rolku stlačím nožem na plocho, tupou stranou, prstem nebo vařečkou, nic ale nezmění fakt, že část náplně při pečení ráda "opouští" rolku a není to jak čtu jen má zkušenost. Jak jsem napsala, příště už bych to neriskla a upekla pouze jako celý závin.
Bylo to výborné, ale všechno mi to vytek lo. Opravdu nechápu, jak se to mohlo někomu podařit a nic nevytéct. Jaký je v tom fígl?Michala
Dělala jsem je už po několikáté.Já si ale rozpustím máslo potřu tím těsto posypu cukrem a skořicí pak stočím.Taky něco vyteče.Syn je má rád.
Tak mi to taky všechno vyteklo ven.
Tak na to musím reagovat. to je moje fotka, mnou upečených františků a je to děláno přesně podle receptu který jsem tu zveřejnila. Opravdu plochou stranou nože, ono to ještě při pečení trochu nakyne a změní tvar.
Já tedy nevím, ale když se dívám na tu fotku, tak mi to nepříjde, že tam byl naplocho položený nůž. Dle mě je uprostřed jasná tenká rýha. Možná autor myslel tupou stranou nože a ne plochou, jinak mi ta fotka nesedí. Třeba nás autor rozsoudí.
Lenko: ale ono se to nema delat neostrou stranou noze, ale nozem naplocho. Nic se tam nerozrizne, jen se to stlaci k sobe.Anonym: jen jestli to, ze to vyteka a neni moc sladke nebude necim jinym nez receptem:-)
Zase takový zázrak v tom nevidím. První den dobré, druhý den nic moc-lepší přikusovat k polévce, nebo kakau. A s tou vyteklou náplní naprosto souhlasím-máslo s cukrem a skořící teče při vyšší teplotě a koláč je pak míň sladký, tak je lepší pocukrovat.
Já měla některé jako na fotce, ono jak se zmáčklo tou neostrou stranou nože (ne zase moc,aby se ta horní vrstva nerozkrojila), tak ty vnitřní vrstvy se (alespoň u mě) právě rozkrojily a tím pečením a naběhnutím se to už pěkně rozestoupilo do stran. Při pojídání se některé také rozmotávaly, protože byly právě uvnitř rozkrojeny tím stlačením. Snad to moje popisování někdo pochopí......nevím, nevím. Ale tomu nevytékání náplně u mě moc nevěřím, asi bych to raději zkusila příště nechat v celku jako závin-bylo toho venku dost. A to jsem se snažila vše dodržet přesně-časově (kynutí,pečeni) a přísady také. Přeji všem čistý pečící papír!!!
sharien-dekuji.Tak snad se mi to povede.
k tomu vytekani. nemuze to byt malo vyhratou troubou? me vyteklo opravdu par kapicek... k tvaru. udelala jsem par sneku (rolku rezem dolu a rozplacnout) a par podle obrazku - taky mi chvili trvalo, nez mi doslo jak na to: uriznuty valecek, ktery ma cca 5 cmse vprostredku nozem naplocho (varechou i prstem) hodne stlaci (pokud malo, tak to pak neni tak pekne) behem peceni se udela presne tvar na obrazku. Jinak snek je snek, hrozne rada ho behem jidla rozmotavam:-)))
Ono zrejme,jak se to zmackne,tak to vyleze a udela to takovej =vrut=
Já si myslím,že by se ani zmačkávat nemusely.Taky se to dá dělat místo nožem,rukojetí vařechy.Pekla jsem jen jednou,tak nemůžu moc radit.Dělala jsem před tím jen takové šneky,které se pekly řeznou plochou dole.
Na obrazku to vypada velice krasne,ale nevim jak k tomu dospeji.Kdyz to nakrajim,tak to mam pol.priborem zmacknout,ale na obrazku to vypada,jako by se to melo nejak zkroutit.Jestli mi to nekdo napise,moc dekuji.
Jitko,tak poraďte,kde je ten fígl.Já jsem je pekla i hodnotila za 1 , byly skvělé , ale papír na pečení byl celý zmazaný vytečeným máslem se skořicí.Já jen , že je to škoda.
Tento recept užívám už tak 8let a kdokoli to ochutná, nechce už nic jiného. Nikdy mi nic nevyteklo a pokud, tak opravdu max kapka másla. Je to vynikající a krásně to vypadá.A vlastně je to hrozně jednoduché.Mňam
Napadlo mi,ze to zkusim plnit nutelou,jestli to nevytece,tak to bude pro moje deti bomba.Uz se tesim,az to vyzkousim.
Ta masová náplň mě docela láká, zkusím ubrat cukr a skoříci a přidat šunku, sýr, zelí,.... ale to už bude jiný recept. Ale ten nekrájený závin určitě zkusím taky, bude i sladší, protože nevyteče tolik náplň.
Místo skořice dávám mleté oříšky/kokos. Máslo - lze dát i mnohem víc než je uvedeno v receptu - podlechuti -nakrájím na plátky, pokladu na těsto a posypu náplní. Plát zaroluji ale nekrájím. Vložím do vymazané bábovkové formy. Moučník je křehký a vydrží dlouho vláčný a hlavně nic nevyteče.
Místo skořice nebo kakaa dávám mleté opražené lískové oříšky. Dá se použít prakticky cokoli - třeba kokos, jde tam i masová naplň. Fantazii se meze nekladou.
Tak myslím, že se povedly, neboť se skoro snědly. Koláče se pěkně nafoukly a byly měkké. Některé dokonce vypadaly jako na fotce. Jen škoda, že díky máslu část náplně vytekla na papír a pod papír. Jeden z předešlých komentářů sice uvádí, že nevytéká, ale bylo mi jasné, že něco vytéct musí, protože je to prostě máslo v horké troubě. Přemýšlím, jestli nezkusím smotat rolku, ale nenakrájet, aby mi tolik náplně neodteklo. Napište prosím, jestli někdo zkusil péct jako závin v celku. Ale jinak chválim, s těstem se také pěkně pracovalo.Jo, a s tím kakaem to špatné nebylo, asi srovnatelné jako s tou skořicí. Záleží, jak kdo má rád.
Lenko, napište potom jak se povedly, já se na ně chystám.
Tak jsem zvědavá, jestli se mi povedou. Už mám nachystané přísady a budu míchat těsto. Dělám zrovna z dvojité dávky, do poloviny náplně jsem dala skoříci a do druhé poloviny kakao. Jdu na to....dám vědět.
V Kanade a Americe jsou zname pod nazvem cinnamon buns.Polevaji se cukrovou polevou.
Tento recept mě strašně zaujal, je takový "babičkovský" :-). Co nejdříve vyzkouším.
Pekla jsem je již dvakrát, vždy zmizely do dvou hodin po upečení. Doporučuji.
Něco podobného znám. Prodávají to u nás v pekařství pod názvem šŠýcarky... Je to můj nejoblíbenější pamlsek! Jsem ráda, že jsem objevila tento recept! Určitě ho vyzkouším! Pro Jitulku: počítám, že by z toho mělo být tak 14 kousků, když se to ze 70cm dlouhé rolády krájí po 5 cm...
ježíš....to je tak dobrý....za 1 :o))) tohle těsto jsem použila i na tvarohový koláče a byly taky úžasný....
Kolik je zhruba z toho množství kousků? Děkuji :o)
Nevytéká a těsto je bez vajec :o), jsou moc dobré, určitě je zkuste.
Rozumím tomu dobře,že je to těsto bez vajec?A co to máslo se skořicí,nevytéká při pečení na plech?Děkuji za informace od těch , co už to pekly.
tak teda musim říct že sem byla hoooodně mile překvapena, bylo to úžasně nedýchaný, krásně vláčný a neuvěřitelně chutný, i příteli který sní opravdu jen máloco chutnali natolik, že si je vymrčel znova:o)) do půlky sem dala jen máslo cukr a skořici a do druhý sem dala nasekaný ořechy a ani jedno nemělo chybu, fakt skvělý!!!!
Jsou výborné, moc nám chutnaly!
výborné už je dělám druhý den a zítra asi udělám ze 2 dávek
Dělám něco podobného, jen máslo rozpustím, potřu těsto a pak posypu cukrem a skořicí. My máme rádi i nápň s kakaem a cukrem,potřu vejcem, přidám drobenku a po upečení horké potřu rozpuštěným máslem a rumem v poměru 1:1, ale to už asi s původním receptem nemá nic společného.Bez drobenky poliju citr. nebo rumovou polevou.
Podobné pečivo dělala naše babička, do náplně ještě přidávala kakao, sekané nebo mleté ořechy, někdy i strouhaný perník. Nejlepší to bylo se vším dohromady:-)
Františky jsou u nás velmi oblíbené.Doporučujji všem,nemají chybu.
Je to moc dobré! Těsto jsem připravila v pekárně, tak to bylo jednodušší, jak píše Abies Alba. Jenom jsem je neměla tak hezké jako na fotce. Příště budou snad dokonalejší :-) Dávam také za 1.
Ono je to ještě jednodušší, pokud máte domácí pekárnu na chleba s funkcí příprava těsta. Samo se to umíchá a vykyne při stálé teplotě. Doporučuju zakoupit, protože na kynutá těsta je ideální. Samozřejmě i na chleba :-).
Abies- dekuji za tip. hned pristi vikend se na nej vrhnu a napisi jak dopadl :-)) vypada to jednoduse. pa Sabrina
Takže jsem ohodnotila za 1.
Výborné! Doporučuju. Měli jsme je na oběd. :-)