Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl hodiny až 1 hodinu odpočinout v lednici. Mezitím 1 velké jablko oloupeme a nakrájíme na plátky.
2
Na pomoučněném válu rozválíme těsto na plát a potom plát těsta vložíme do koláčové formy. Těsto vychází na malý koláč o průměru asi 16 cm. Forma se většinou nemusí vymazávat, protože těsto je dost máslové. Na těsto poklademe plátky oloupaného jablka a posypeme vanilkovým cukrem.
3
Koláč pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou s trochou rumu.
4
Francouzský křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.