Taky nesnáším loupání a krájení jablek, ale sehnala jsem perfektní věc!! Loupačku a kráječku jablek. Napíchnete jablko a máte za chvilinku hotovo a jeden plátek jako druhý. Mají to na internetu www.pecubageta.cz. Jo a do těch žloutků se dává smetana. ;-)
Dnes jsem hledala nějaký moučník s jablky. Našla jsem Francouzský jablkový koláč. Nakoupila ingredience a už se pekl.....mohu doporučit. Je vynikající, křehký, jemný....
Kolac je moc dobry, ale po vyndani z trouby se mi propadl. Nevite cim to muze byt?
Recept vypadá dobře.Skusím ho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pekla jsem před chvilkou, ještě nevím, jak bude chutnat, ale měla jsem problém s padáním krajů při pečení. Do směsi žloutků a cukru jsem přidala smetanu.
Jestli chcete originál od babičky moji francouzské přítelkyně tak tady ho máte.Těsto300 g hladké mouky15 g krystalového cukru2 špetky soli150 g másla1 vejcecca 25–30 ml studené vodycca 25-30 ml mléka1. Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem (změklým při pokojové teplotě), vejcem a vodou s mlékem v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici.2. Z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy cca 4 mm plát, kterým vyložíme formu (včetně postranních stěn) a těsto na pár místech lehce propíchneme vidličkou. Okraje se zdobí speciálním zdobítkem, takovými kleštičkami, v ČR asi neseženete tak ozdobte okraje vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě drží lépe tvar a neklouzá dolů.Vhodná forma (originál francouzská) je kulatá zapékací skleněná o průměru 30 cm s výškou okraje 3 cm, ale můžete použít jakoukoliv jinou, třeba keramickou, okraje by měly být vždy nízké. Koláč se pak lépe krájí a porcuje.
Tady ve Francii kupuji testo rovnou vyvalené kulaté, 230 g a je presne na formu v prumeru 30 cm.
na jaky prumer formy je toto mnozstvi?
Moc dobra velka francouzska klasika.V mém receptu se ke 2 vejcim a 1OO g cukru prida jeste 1OO g smetany (slehacky) a 50 g mouky. Pecu 35 min na 22O°C.A je to bezva.
Koľko gramov má byť to lístkové cesto? Zdá sa mi to do tortovej formy veľmi hrubé - teda klasické balenie 400g. A mám nechať aj na boky formy? Ďakujem
Je opravdu moc dobrý....a skvělá je ta příprava, nejvíc času zabere oloupání jablek, když nepočítám dobu pečení. Moc děkuju.
Zkusila jsem dle rady u tohoto receptu dát drcené piškoty pod jablka a chvíli ke konci pečení zapla troubu jen na spodní pečení a koláč byl opravdu moc, moc dobrý.
ja robim podobný koláč a na cesto pod ovocie davam pomleté piškóty, alebo opražené osladenú strúhanku...kolač nie je potom mokrý a dá sa vziať aj do ruky
Mléka skutečně nesmí být moc. Ale koláč moc chválím, je vynikající. Jen má jediný problém - jeden je málo, je lépe péct hned dva.
Já ho dělám obráceně. Do formy dám máslo a med - nechám zkaramelizovat, přidám vlašské ořechy, jablka. Přikryju listovým těstem, které je potřeba propíchat a upeču. Také vynikající varianta
Musím se přidat k těm, co jim zůstal koláč ze spodu světlý. Dopadla jsem stejně - okraje krásně lístkovaly, ale spodek byl mokré, bílé, placaté těsto :-(( Možná jsem dala moc jablek, nebo mléka - nevím. Po tolika pochvalných komentářích to ještě jednou zkusím, ale příště asi nejprve trochu předpeču těsto bez jablek ...
Chtěla jsem se zeptat, jestli má být takový štavnatý, uplně se rozpadá na talířku, do ruky by vůbec nešel vzít. Jinak je výborný, díky.
Děkuji za recept,rychle,výborné a hlavně jednoduché!!!
Koláč jsem pekla včera.Byl vynikající a jednoduchý na přípravu.Jablka jsem nastrouhala,smíchala s hrozinkama a se skořicí.45 minut pekla,ale vespod byl koláč moc světlý,tak jsme ještě pekla 15 minut jen se spodním příkonem.Dávám za jedna.
V sobotu jsem ho pekla a je fakt moc dobrý,nejlepší byl když byl ještě teplý.
Doporučuji péct v koláčové formě, dortová je malá. Okraje těsta se klasicky vytahují. Mléko se smíchá se žloutky a cukrem. Marie, nechápu jak se koláč srazil....Recept je skutečně francouzský, moc dobrý.
Lzice mleka se dava do zloutku:-))
Také by mě zajímalo,kam se dává to mléko?
Zkusila jsem upéct,ale nevěděla jsem,zda mám udělat jen placku na dno kulaté formy nebo i navýšit okraje? Pekla jsem při 175°C 45min, koláč po vyndání vypadal krásně, ale pak se srazil. Kde jsem udělala chybu? Chuťově byl ale i tak dobrý.
Tenhle kolac miluje i manzel, ktery jablka moc nemusi!Takze hlasim za jedna§
Já už si kvůli tomuhle receptu koupila skleněnou formu na koláč. A je skutečně báječný. A přitom jednoduchý.
To je to ,co sem hledala!! Dala jsem si ho ve Francii..byl vyborny!! A ted si muzu udelat!Diky moc!!
Ja som tuto sobotu tiez skusal tento kolacik a bol skutocne vyborny. Robil som vo forme na "tartu" a piekol pri 175 stupnoch cca. 40 minut. Bol upeceny fajne aj z vrchu aj zo spodu... mnam mnam mnam... :-)
I já jsem tento koláč v sobotu pekla. Strouhaná jablka jsem posypala mletými ořechy a do žloutků se sladidlem (dělala jsem ho jako dietní) jsem přišlehala kousek tvarohu, co mi zbyl. Koláč je moc dobrý, jenom se mi v koláčové formě zezpodu moc neupekl, zůstal bílý. Na chuti to sice nevadilo, ale máme raději trochu více upečené. S koláčovou formou nemám moc zkušeností, použiívám ji velice málo, mám raději klasický plech. Poradíte, co s tím dělat, aby se těsto upeklo i odspodu ?!
Vynikající,tento výkend jsem ho pekla 2xna plechu20x30cm s hruškama.Manžel si nechce brát hrušky ani k svačině,aby zbylo na koláče.Díky.
Pekla jsem ho na otáčecím talíři v mikrovlnce, ovšem za použití pouze horkého vzduchu - 175 stupňů. Nejdříve jsem nastavila 20 minut, ale koláč byl stále bledý, proto jsem přidávala ještě myslím 3x po pěti minutách, takže asi třičtvrtě hodiny. To ale asi bude individuální - podle použité trouby.
Ak sa možem spýtať, ako dlho a pri akej teplote sa tento koláč aspoň približne pečie? Ďakujem.
Dnes jsem upekla a moc nám chutnal. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je opravdu hodně tenký, nebo jsem dala příliš slabou vrstvu těsta?
Jani, vypada lepsi z kulate formy (26-28cm) ale ja to kolikrat delalla i na pekacek 30x20cm a taky tomu neubralo na chut:-)))
Koláč mě láká, chtěla bych ho zkusit, ale do jak velké kulaté formy? Do dortové prům.26cm? Nebylo by pak to těsto moc vysoké? A kam se dá ta trocha mléka?
Terezko, ja to jedla v Praze, ale taky mi moc chutnal:-)) Delam na podzim pravidelne.
Jedla som pravidelne v Paríži, skutočne vynikajúci, vrele doporučujem.