• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
Napište svůj komentář k receptu

Francouzská bageta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 360 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 750
      g hladká mouka
    • 11
      g droždí
    • 500
      ml voda
    • 15
      g sůl

Postup přípravy receptu

1
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit. Francouzi tvrdí, že u bagety je nejdůležitější fermentace, tedy kvašení.
2
Začneme tím, že do mísy dáme 250 ml vlažné vody, přidáme 3 g droždí, nejlépe čerstvého, se sušeným nemám zkušenosti, metličkou rozmícháme a přidáme 250 g mouky. Pořádně těstíčko vypracujeme, aby bylo bez hrudek. Tento kvásek umístíme do ledničky (cca 3°C) na 24-48 hodin, kdy mísu zakryjeme fólií. Kvásek by měl zdvojnásobit svoji velikost. Tento krok je považován za velmi důležitý, aby se těsto řádně uleželo. Pokud ovšem chceme a spokojíme se s nižší kvalitou bagety (pořád lepší než z marketu), dáme mísu na teplé místo zakryté utěrkou na 3 hodiny. Méně nedoporučuji!
3
Poté přidáme dalších 250 ml vlažné vody, ve kterých rozmícháme zbytek kvasnic, což je 8 g. Opatrně promícháváme a přidáváme sůl a mouku. Pozor! Sůl nikdy nesmí přijít do styku s droždím, které není v těstě zapracované. Sůl nasypaná na droždí ho spolehlivě zničí. Těsto je nyní potřeba řádně vypracovat. Nesmí se příliš lepit, musí být velmi elastické. Mezi prsty lze těsto roztáhnout do tloušťky papíru a nesmí se trhat. Já těsto nejprve zpracuji vařečkou a pak na vále ručně, přičemž s těstem o vál "mlátím" a hnětu.
4
Když jsme s elastičností těsta spokojeni, vložíme do mísy, netřeba použít mouku k podsypání, snad jen trošku zaprášit, aby těsto neosychalo. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kvasit alespoň hodinu. Francouzi kontrolují teplotu těsta, které by mělo mít 24°C.
5
Po uplynutí času, těsto opatrně vyklopíme za pomoci škrabky a jen je překládáme a natahujeme, po pár překladech těsto dáme opět do mísy, překlady naspod, a necháme znovu hodinu odpočívat.
6
Po této době opět těsto vyklopíme, nyní již na pomoučený vál, a naporcujeme. Já mám troubu 60 cm, a tak počítám z uvedeného množství 8 baget, kdo má užší troubu, musí si změřit délku plechu, na kterém bude péct. Těsto v žádném případě nehněteme, ale jen překládáme a natahujeme. Uděláme si z těsta takové podlouhlé bochánky, v mém případě cca 15 cm x 10 cm. Tyto bochánky necháme 10 minut odpočinout.
7
Následně bochánky opět mírně natahujeme a překládáme podélně, přičemž dlaní překlad uplácáme. Toto opakujeme cca 5x až 6x. Nyní těsto vyválíme velmi lehce na požadovanou délku bagety, přičemž konce vyválíme do mírné špičky. Tento polotovar umístíme na pomoučenou pytlovinu, já používám starou látkovou dětskou plenu.
8
Nyní má bageta průměr asi 3 cm. Každou bagetu umisťujeme zvlášť, kdy plátno nakrabatíme, aby byly bagety odděleny. Plátno si dostatečně posypeme moukou. Nesmíme plátno okolo těsta příliš utahovat, aby mohlo zdvojnásobit svůj objem. Necháme v klidu přikryté utěrkou odpočinout 45 minut.
9
Nyní nadchází závěrečná operace. Bagety z plátna opatrně, pomocí laťky či papírového kartonu o šířce asi 10 cm a délce baget, vložíme na pečící plech, který je předehřátý v troubě. Nyní žiletkou těsto na délku párkrát prořízneme. Můžeme rovněž těsto nastříhat a jednotlivé dílky překládáme cik cak (viz foto).
10
Já peču při 230 °C. Trouba musí být pořádně vyhřátá, proto je nutno do ní vkládat plech dosti rychle. Do trouby před rozehřátím vložíme kastrolek či menší plech s vodou. Na jeden plech v mém případě vycházejí 4 bagety, tedy peču na dvou. Já používám při pečení ventilátor. Pečeme do světle hnědé barvy. Zlatavá barva je málo.
11
Po upečení bagety necháme vychladnout na sítě či mřížce, aby se nezapařily. Po rozkrojení musí být u pravé bagety vidět velmi výrazný vzor bublinek po kvašení. Drobné bublinky bez velkých bublin znamenají uspěchanou přípravu. Bon apetit!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Francouzská bageta

Francouzská bageta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Angreštová marmeláda s medem

Angreštová marmeláda s medem

Kuřecí steak na bylinkovém másle

Kuřecí steak na bylinkovém másle

Bůček trochu jinak

Bůček trochu jinak

Zapečené těstoviny s brokolicí

Zapečené těstoviny s brokolicí

Dalamánky z chlebové mouky

Dalamánky z chlebové mouky

Rigatoni s chřestem

Rigatoni s chřestem

Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované

Jednoduché zeleninovo-uzeninové…

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

398
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
368
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
44
Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Jednoduchý rýžový nákyp…
30
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
25
Kozí (beraní) rohy - sterilované
Kozí (beraní) rohy -…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Blesk.cz Odhalení s rakovinou bojující Něrgešové: Dojemné záběry ze stříhání vlasů!

Odhalení s rakovinou bojující Něrgešové: Dojemné záběry ze stříhání vlasů!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Foie gras
Foie gras
Fondue z toblerone
Fondue z toblerone
Fracouzská kaše
Fracouzská kaše
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bramboračka
Francouzská bramboračka
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact