• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
Napište svůj komentář k receptu

Francouzská bageta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 360 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 750
      g hladká mouka
    • 11
      g droždí
    • 500
      ml voda
    • 15
      g sůl

Postup přípravy receptu

1
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit. Francouzi tvrdí, že u bagety je nejdůležitější fermentace, tedy kvašení.
2
Začneme tím, že do mísy dáme 250 ml vlažné vody, přidáme 3 g droždí, nejlépe čerstvého, se sušeným nemám zkušenosti, metličkou rozmícháme a přidáme 250 g mouky. Pořádně těstíčko vypracujeme, aby bylo bez hrudek. Tento kvásek umístíme do ledničky (cca 3°C) na 24-48 hodin, kdy mísu zakryjeme fólií. Kvásek by měl zdvojnásobit svoji velikost. Tento krok je považován za velmi důležitý, aby se těsto řádně uleželo. Pokud ovšem chceme a spokojíme se s nižší kvalitou bagety (pořád lepší než z marketu), dáme mísu na teplé místo zakryté utěrkou na 3 hodiny. Méně nedoporučuji!
3
Poté přidáme dalších 250 ml vlažné vody, ve kterých rozmícháme zbytek kvasnic, což je 8 g. Opatrně promícháváme a přidáváme sůl a mouku. Pozor! Sůl nikdy nesmí přijít do styku s droždím, které není v těstě zapracované. Sůl nasypaná na droždí ho spolehlivě zničí. Těsto je nyní potřeba řádně vypracovat. Nesmí se příliš lepit, musí být velmi elastické. Mezi prsty lze těsto roztáhnout do tloušťky papíru a nesmí se trhat. Já těsto nejprve zpracuji vařečkou a pak na vále ručně, přičemž s těstem o vál "mlátím" a hnětu.
4
Když jsme s elastičností těsta spokojeni, vložíme do mísy, netřeba použít mouku k podsypání, snad jen trošku zaprášit, aby těsto neosychalo. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kvasit alespoň hodinu. Francouzi kontrolují teplotu těsta, které by mělo mít 24°C.
5
Po uplynutí času, těsto opatrně vyklopíme za pomoci škrabky a jen je překládáme a natahujeme, po pár překladech těsto dáme opět do mísy, překlady naspod, a necháme znovu hodinu odpočívat.
6
Po této době opět těsto vyklopíme, nyní již na pomoučený vál, a naporcujeme. Já mám troubu 60 cm, a tak počítám z uvedeného množství 8 baget, kdo má užší troubu, musí si změřit délku plechu, na kterém bude péct. Těsto v žádném případě nehněteme, ale jen překládáme a natahujeme. Uděláme si z těsta takové podlouhlé bochánky, v mém případě cca 15 cm x 10 cm. Tyto bochánky necháme 10 minut odpočinout.
7
Následně bochánky opět mírně natahujeme a překládáme podélně, přičemž dlaní překlad uplácáme. Toto opakujeme cca 5x až 6x. Nyní těsto vyválíme velmi lehce na požadovanou délku bagety, přičemž konce vyválíme do mírné špičky. Tento polotovar umístíme na pomoučenou pytlovinu, já používám starou látkovou dětskou plenu.
8
Nyní má bageta průměr asi 3 cm. Každou bagetu umisťujeme zvlášť, kdy plátno nakrabatíme, aby byly bagety odděleny. Plátno si dostatečně posypeme moukou. Nesmíme plátno okolo těsta příliš utahovat, aby mohlo zdvojnásobit svůj objem. Necháme v klidu přikryté utěrkou odpočinout 45 minut.
9
Nyní nadchází závěrečná operace. Bagety z plátna opatrně, pomocí laťky či papírového kartonu o šířce asi 10 cm a délce baget, vložíme na pečící plech, který je předehřátý v troubě. Nyní žiletkou těsto na délku párkrát prořízneme. Můžeme rovněž těsto nastříhat a jednotlivé dílky překládáme cik cak (viz foto).
10
Já peču při 230 °C. Trouba musí být pořádně vyhřátá, proto je nutno do ní vkládat plech dosti rychle. Do trouby před rozehřátím vložíme kastrolek či menší plech s vodou. Na jeden plech v mém případě vycházejí 4 bagety, tedy peču na dvou. Já používám při pečení ventilátor. Pečeme do světle hnědé barvy. Zlatavá barva je málo.
11
Po upečení bagety necháme vychladnout na sítě či mřížce, aby se nezapařily. Po rozkrojení musí být u pravé bagety vidět velmi výrazný vzor bublinek po kvašení. Drobné bublinky bez velkých bublin znamenají uspěchanou přípravu. Bon apetit!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Francouzská bageta

Francouzská bageta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramboráky z kyselého zelí

Bramboráky z kyselého zelí

Vepřové kousky na paprice

Vepřové kousky na paprice

Brokolicovo-bramborové placičky

Brokolicovo-bramborové placičky

Beránek s kandovaným ovocem

Beránek s kandovaným ovocem

Krůtí guláš s těstovinami

Krůtí guláš s těstovinami

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky,…

Italské těsto a výborná pizza

Italské těsto a výborná pizza

Hovězí líčka na houbách

Hovězí líčka na houbách

Čokoládová babka

Čokoládová babka

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

58
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
49
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
37
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…
35
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
34
Penne s tuňákem a kukuřicí
Penne s tuňákem a…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

Další doporučené recepty:

Foie gras
Foie gras
Fondue z toblerone
Fondue z toblerone
Fracouzská kaše
Fracouzská kaše
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bramboračka
Francouzská bramboračka
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact