• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
Napište svůj komentář k receptu

Francouzská bageta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 360 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 750
      g hladká mouka
    • 11
      g droždí
    • 500
      ml voda
    • 15
      g sůl

Postup přípravy receptu

1
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit. Francouzi tvrdí, že u bagety je nejdůležitější fermentace, tedy kvašení.
2
Začneme tím, že do mísy dáme 250 ml vlažné vody, přidáme 3 g droždí, nejlépe čerstvého, se sušeným nemám zkušenosti, metličkou rozmícháme a přidáme 250 g mouky. Pořádně těstíčko vypracujeme, aby bylo bez hrudek. Tento kvásek umístíme do ledničky (cca 3°C) na 24-48 hodin, kdy mísu zakryjeme fólií. Kvásek by měl zdvojnásobit svoji velikost. Tento krok je považován za velmi důležitý, aby se těsto řádně uleželo. Pokud ovšem chceme a spokojíme se s nižší kvalitou bagety (pořád lepší než z marketu), dáme mísu na teplé místo zakryté utěrkou na 3 hodiny. Méně nedoporučuji!
3
Poté přidáme dalších 250 ml vlažné vody, ve kterých rozmícháme zbytek kvasnic, což je 8 g. Opatrně promícháváme a přidáváme sůl a mouku. Pozor! Sůl nikdy nesmí přijít do styku s droždím, které není v těstě zapracované. Sůl nasypaná na droždí ho spolehlivě zničí. Těsto je nyní potřeba řádně vypracovat. Nesmí se příliš lepit, musí být velmi elastické. Mezi prsty lze těsto roztáhnout do tloušťky papíru a nesmí se trhat. Já těsto nejprve zpracuji vařečkou a pak na vále ručně, přičemž s těstem o vál "mlátím" a hnětu.
4
Když jsme s elastičností těsta spokojeni, vložíme do mísy, netřeba použít mouku k podsypání, snad jen trošku zaprášit, aby těsto neosychalo. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kvasit alespoň hodinu. Francouzi kontrolují teplotu těsta, které by mělo mít 24°C.
5
Po uplynutí času, těsto opatrně vyklopíme za pomoci škrabky a jen je překládáme a natahujeme, po pár překladech těsto dáme opět do mísy, překlady naspod, a necháme znovu hodinu odpočívat.
6
Po této době opět těsto vyklopíme, nyní již na pomoučený vál, a naporcujeme. Já mám troubu 60 cm, a tak počítám z uvedeného množství 8 baget, kdo má užší troubu, musí si změřit délku plechu, na kterém bude péct. Těsto v žádném případě nehněteme, ale jen překládáme a natahujeme. Uděláme si z těsta takové podlouhlé bochánky, v mém případě cca 15 cm x 10 cm. Tyto bochánky necháme 10 minut odpočinout.
7
Následně bochánky opět mírně natahujeme a překládáme podélně, přičemž dlaní překlad uplácáme. Toto opakujeme cca 5x až 6x. Nyní těsto vyválíme velmi lehce na požadovanou délku bagety, přičemž konce vyválíme do mírné špičky. Tento polotovar umístíme na pomoučenou pytlovinu, já používám starou látkovou dětskou plenu.
8
Nyní má bageta průměr asi 3 cm. Každou bagetu umisťujeme zvlášť, kdy plátno nakrabatíme, aby byly bagety odděleny. Plátno si dostatečně posypeme moukou. Nesmíme plátno okolo těsta příliš utahovat, aby mohlo zdvojnásobit svůj objem. Necháme v klidu přikryté utěrkou odpočinout 45 minut.
9
Nyní nadchází závěrečná operace. Bagety z plátna opatrně, pomocí laťky či papírového kartonu o šířce asi 10 cm a délce baget, vložíme na pečící plech, který je předehřátý v troubě. Nyní žiletkou těsto na délku párkrát prořízneme. Můžeme rovněž těsto nastříhat a jednotlivé dílky překládáme cik cak (viz foto).
10
Já peču při 230 °C. Trouba musí být pořádně vyhřátá, proto je nutno do ní vkládat plech dosti rychle. Do trouby před rozehřátím vložíme kastrolek či menší plech s vodou. Na jeden plech v mém případě vycházejí 4 bagety, tedy peču na dvou. Já používám při pečení ventilátor. Pečeme do světle hnědé barvy. Zlatavá barva je málo.
11
Po upečení bagety necháme vychladnout na sítě či mřížce, aby se nezapařily. Po rozkrojení musí být u pravé bagety vidět velmi výrazný vzor bublinek po kvašení. Drobné bublinky bez velkých bublin znamenají uspěchanou přípravu. Bon apetit!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Francouzská bageta

Francouzská bageta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lehký ovocný koláč

Lehký ovocný koláč

Tvarohový lehký koláč II.

Tvarohový lehký koláč II.

Fantastický bramborový chléb

Fantastický bramborový chléb

"Péřová" bublanina

"Péřová" bublanina

Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový

Křehký kokosový koláč s jablky -…

Vdolky s jablečným rozvarem

Vdolky s jablečným rozvarem

Jednoduché karamelové řezy

Jednoduché karamelové řezy

Bramborové noky s dušeným špenátem

Bramborové noky s dušeným špenátem

Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky

Janina křenová omáčka s hrníčkovými…

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

27
Bezový sirup za studena
Bezový sirup za studena
23
Klementinkové smoothie s matchou
Klementinkové smoothie s…
19
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s…
17
Bramborové knedlíky s vekou
Bramborové knedlíky s…
14
Vynikající kuře na paprice
Vynikající kuře na…

Zajímavé články

Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Princ Harry a král Karel III.: Setkání po 19 měsících!

Princ Harry a král Karel III.: Setkání po 19 měsících!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Další doporučené recepty:

Foie gras
Foie gras
Fondue z toblerone
Fondue z toblerone
Fracouzská kaše
Fracouzská kaše
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bramboračka
Francouzská bramboračka
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact