Ačkoli zatím fenykl nedostál v naší kuchyni takové obliby, jako v např. v té středomořské, pomalu se dostává na výslunní. V salátu s červeným pomerančem si ho můžete vychutnat v jeho syrové podobě, do nějž zpracujete kromě bulv i lístky, kterými pokrm skvěle dozdobíte.
V misce metličkou vyšlehejte suroviny na zálivku a nechte je 10 minut odstát, lépe se propojí. Mezitím z fenyklů odkrojte lístky, a nasekejte je na větší kusy. Bulvy rozčtvrťte, dejte na 15 minut zkřehnout do studené vody, osušte je a nakrájejte na mandolíně.
Pomeranče ostrým nožem oloupejte tak, abyste je zbavili i blány, potom je nakrájejte na kolečka. Šalotku nakrájejte najemno. Ve velké míse promíchejte fenykl s lístky špenátu, šalotkou, pistáciemi a zálivkou. Přidejte pomeranče a nechte 30 minut odležet v ledničce. Salát podávejte posypaný lístky fenyklu.