Předem namočené fazole uvaříme doměkka ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když už jsou měkké, můžeme vodu trochu osolit a necháme je chvíli stát, klidně až do vystydnutí vody. Potom je slijeme a necháme úplně vychladnout v hlubší misce...
2
Mezitím si nakrájíme měkký salám na drobnější kousky, aby byly menší než fazole, nebo ho můžeme nastrouhat na hrubém struhadle.
3
Salám přidáme do misky k fazolím, přidáme skleničku Krenexu (kdo to nechce mít moc křenové, dá ho jen půl skleničky a při dochucování může přidávat), majonézu, pro zjemnění asi půl kelímku zakysané smetany (salát není tak hutný jako ze samé majonézy), osolíme a zamícháme. Majonézu i zakysanku raději přidáváme postupně, aby nebyl salát moc řídký.
4
Nejlepší je vychlazený z lednice s rohlíkem nebo houskou - s chlebem to není ono. Ale to už záleží na chuti a oblibě pečiva. My jsme rohlíkoví.
5
Na závěr ještě malá vychytávka: Pokud nemáte možnost fazole namočit den předem, přidejte do vody asi 1 lžičku jedlé sody, fazole tak během vaření snáze změknou.