Uzené žebro dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Přidáme fazole, kuličky koření a bobkový list. Vaříme, až do změknutí. Vyndáme uzené žebro a koření. Z mouky a mléka uděláme v hrníčku zákletku. Přilijeme k fazolím, přidáme ještě mléko a šlehačku, aby vznikla hustota omáčky.
2
Část žebra obereme (zbytek si můžete dát s hořčicí), nakrájíme na kousky a přidáme do omáčky. Nakonec dochutíme solí, cukrem a octem. Omáčka má být sladkokyselá. Pokud na druhý den zhoustne, zředíme mlékem.
3
Podáváme s chlebem.
4
Tento recept mám od maminky, která pocházela ze Slovenska.
Recept je ok, ale pred koncom varenia sa to da uvariť aj lepšie. Keď omáčku dokončujeme a zahustíme zátrepkou tak pridame na malé kúsky opraženú cibulku. Dodá omáčke šmrnc. 100 ludí 100 chutí. Dobrú chuť...
Květoslava B.
|25. 1. 2007 19:30
Něco podobného vařím taky jen bez toho uzeného.Na Slovácku se tomu říká fazolová máčka a my jsme to jedli s opečenou klobásou a babička nám k tomu dělávala koblihy - prázdné, neochucené.Bylo to moc dobré.